Kirjauutuuksia – kevät 2025

Teema
27.1.2025

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kevään uutuuskirjoja on nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa – toimituksen kokoama listaus sisältää yli 60 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiiristä vinkit kevään lasten- ja nuortenkirjoista.

Suomenkieliset romaanit

Laura Andersson: Tähtipölyn bulevardi (Gummerus), helmikuu

"Tähtipölyä-sarjan avausosassa rööperiläisen viinatrokarin tytär Doris Laine tavoittelee unelmiaan Suomi-Filmin tähtenä ja sukeltaa samalla 1930-luvun Helsingin vaaralliseen mutta ah niin kiehtovaan alamaailmaan. Siellä Doris alkaa elää kaksoiselämää, jota hän kuvittelee hallitsevansa."

Marjo Heiskanen: Magdan aaria (Siltala), tammikuu

"Koko oopperamaailma on aikoinaan tuntenut Magda Backin. Wienissä hän oli Die Magda, Milanossa La Magda. Jumalainen sopraano on jo vetäytynyt lavoilta, ja elämä ja rakkaus ovat vieneet hänet suomalaiseen pikkukaupunkiin. – – Polveilevassa monologissa Marjo Heiskanen kuvaa tulisen diivan tien."

Saara Henriksson: Kerjäläiskuningatar (Into), helmikuu

"Kerjäläiskuningatar on keskiaikaiseen Saksaan sijoittuva romaani, joka kertoo fiktion keinoin historian sivuhuomautukseksi jääneestä hallitsijanaisesta, Quedlinburgin ruhtinatarabbedissa Hedwigistä. Hän vältti yhäisönaisten tavanomaisimman kohtalon uusien perillisten synnyttäjänä, mutta ajautui keskelle juonitteluja, petoksia ja salaliittoja."

Jenna Kostet: Sinisiipisten saari (Aula &  Co), huhtikuu

"Sinisiipisten saari aloittaa 1930-luvun Turkuun sijoittuvan trilogian, jossa seurataan kolmen Ahlgrenin sukuun kuuluvan nuoren naisen elämää sotien välisessä Suomessa. 30-luvun Turussa tiedeyhteisö, modernismin lumo, esoteria ja yhteiskuntaluokkien erot värittävät kaupunkia – –."

Ville Malja: Valkoinen risteys (Gummerus), maaliskuu

"Omakohtainen esikoisromaani alkoholismin peritymisestä isältä pojalle. Herkkävaistoinen poika sovittelee vanhempiensa riitoja ja toivoo, että isä sammuu ennen kuin käy käsiksi äitiin. Murrosiässä poika rakastuu alkoholiin välittömästi. Humaltuminen on kuin seksuaalinen leikki: karisman ja viehätysvoiman ehtymätön lähde."

Ivan Maniraho: Auringon syy (Like), helmikuu

"Kouraiseva, kuriton esikoisromaani ruandalaispojasta, josta kasvaa pohjoishaagalainen Elias. Mooseksen eno Daavid tietää kuinka tienata inhimillisellä hädällä. Hän pelastaa Mooseksen Ruandan sisällissodan jaloista ja lunastaa pääsylipun Suomeen."

Camilla Nissinen: Rihmasto (Tammi), toukokuu

"Alma ja Johannes yrittävät lasta kauan, mutta kun Lotta lopulta syntyy, äidin rooliin solahtaminen ei käykään Almalta itsestään. – – Vuosikymmeniä ennen Alman syntymää Alman ukki Ilmari paiskii pientilallaan aamusta iltaan töitä elättääkseen perheensä ja karistaakseen sodan varjot sekä oman isänsä väkivaltaisen verenperinnön."

Aura Nurmi: Karkuteillä (Otava), helmikuu

"Kurittoman eroottinen matkaromaani ihmisistä, jotka osaavat kohdata elämän. Suomalainen Kauri matkustaa Tokioon, Japaniin. Hän tapaa queer-yhteisölle tarkoitetussa rouva Hiraokan majatalossa Juri-nimisen naisen, joka rimpuilee kurinalaisessa työelämässä ja kaipaa vanhaa sirkustaiteilijan elämäänsä."

Linda-Maria Raninen: Lana Del Reyn mekko (Johnny Kniga), huhtikuu

"Mercedes Bentsona tunnetuksi tulleen taiteilijan esikoisromaani identiteetin ja mielen murroskohdista. Lilian Ranta istuu omaelämäkertansa julkistustilaisuudessa punaisessa mekossa. Samanlaisessa, jota Lana Del Rey käytti ”Burning Desiren” videollaan. Tilaisuus lähtee kuitenkin kummallisille urille, kun yleisö alkaa haastaa kirjassa kerrottuja asioita."

Ulla Rask: Blanka, Itämeren tytär (WSOY), tammikuu

"Blanka, Itämeren tytär on täysiverinen historiallinen seikkailuromaani. Se yhdistää Itämeren vilkkaita hansakaupunkeja, perhesuhteita ja ihmiskohtaloita toisiinsa ja rakentaa kuvaa naisista, joilla ei ole juurikaan oikeuksia, mutta rohkeutta, kekseliäisyyttä ja kyky rakastaa. Romaani aloittaa Kylmä meri -sarjan – –."

Emma-Liia Sjöholm: Kaskaat (Kosmos), huhtikuu

"Lilli ja Taika ovat parhaat ystävykset, tai niin ainakin Lilli ajattelee. Tytöt ovat matkustaneet kahden viikon lomalle Kreikkaan, ja vaikka iholla väreilevät auringon paahde ja vapaus, ilmassa leijuu uhka. Minne Taika häviää toisinaan öisin, ja miksi Lilli kokee, että jokin hiertää heidän välejään?"

Petri Tamminen: Sinua sinua (Otava), maaliskuu

"Petri Tammisen odotettu romaani on lakoninen mutta vereslihainen kertomus rakkaudesta. Nuori mies janoaa rakkautta. Kihlajaismatkalla Prahassa 1988 hän ihastuu tulisesti paikalliseen naiseen. Alkaa rakkaus yli rautaesiripun. Se ei voi kestää muttei myöskään päättyä."

Quynh Tran: Kun toiset nauttivat (Teos), huhtikuu

"Runeberg-voittajan toinen romaani kertoo äidistä ja tyttärestä, väkivallasta ja himosta. Lanalla ei ole ollut poikaystävää kuuteen kuukauteen. Hänen päässään jyskyttää muisto kevätillasta ystävien kanssa, kun heitä alkoi seurata kaksi tuntematonta tyyppiä – sitten kaikki meni mustaksi. Nyt hän on valppaana koko ajan. Jopa äitinsä Maggien seurassa."

Hanna Weselius: Pronominit (WSOY), toukokuu

"Pronominit on romaani siitä, miten pysyvyys loppui, poikkeustilat vakiintuivat ja tulevaisuus tempautui ulottumattomiin. Mikä on minä ja mihin sinua tarvitaan matkalla kohti tuntematonta? Mitä kohti kurkottaa, mitä me tarkoittaa? Matkustajakone nousee ilmaan ja lähtee kohti toista mannerta. Selviää, että lähtö on ollut kaoottinen ja ruuma on pakattu huolimattomasti."

Suvi West: Syntien kummun naiset (S&S), toukokuu

"Elokuvaohjaaja Suvi West huomaa tehneensä kustannussopimuksen tietokirjasta, joka käsittelee vahvoja saamelaisnaisia ja saamelaista mytologiaa, saamelaisten erityistä luontoyhteyttä ja sen sellaista. – – Kirjoittamisen esteiksi muodostuvat paitsi omat nuoruusmuistot ja entiset poikaystävät, myös salaperäinen Tarinoiden kumpu – –."

Käännetyt romaanit ja novellit

Chimamanda Ngozi Adichie: Unelmia (Otava, suom. Cristina Sandu), huhtikuu

"Nigerialainen matkakirjailija Chiamaka kärsii lamauttavasta yksinäisyydestä pandemian aikana. Zikora, menestynyt juristi, onkin yhtäkkiä sydänsurujen keskellä kärvistelevä yksinhuoltaja. Itsenäinen Omelogor tutkii pornoa sukupuolentutkimuksen graduaan varten. Nafissatou, Chiamakan kodinhoitaja, yrittää koota omanarvontuntonsa rippeitä tultuaan raiskatuksi."

Jo Ann Beard: Juhlapäiviä (Tammi, suom. Riina Vuokko), huhtikuu

"Jo Ann Beardin Juhlapäiviä-novellikokoelma särkee paitsi genrerajat myös lukijan sydämen. Jo Ann Beard yhdistää kirjallisen taituruuden muistin voimaan ja reportaasien armottomaan suoruuteen. Hän vangitsee kertomuksiinsa jokapäiväisen elämän koko kirjon, pienistä valonpilkahduksista hetkiin, jolloin elämä ja kuolema ovat vaakalaudalla."

Rachel Cusk: Kulkue (S&S, suom. Kaisa Kattelus), maaliskuu

"Taiteilija G alkaa elämänsä keskivaiheilla maalata kuviaan ylösalaisin. Eräänä päivänä mies maalaa myös vaimonsa siten – ylösalaisin, rumana. Maalauksista tulee menestys. – – Kulkue on taiteesta, luomisesta ja sukupuolesta kertova romaani, joka purkaa konventioita ja haastaa lukijansa ylittämällä identiteetin ja tarinankerronnan rajoja."

Jon Fosse: Toinen nimi – Septologia I-II (WSOY, suom. Katriina Huttunen), kesäkuu

"Taidemaalari Asle asuu syrjäisessä kylässä. Hän ei vaimonsa kuoleman jälkeen tapaa juuri muita kuin naapuriaan ja galleristiaan. Toinen Asle, myöskin taidemaalari, asuu kaupungissa. He saattaisivat olla sama mies, mutta kaupungissa asuva Asle ei koskaan mennyt naimisiin, ei koskaan löytänyt uskoa, ei koskaan lopettanut juomista."

Jonas Gardell: Hempukoiden juhlat (Johnny Kniga, suom. Otto Lappalainen), maaliskuu

"1970-luvun alussa Club Etoile järjesti valtavat avajaisjuhlat naisellisille miehille, kutsukaamme heitä tässä vaikka hempukoiksi, mikä sopii hyvin heidän räävittömään huumoriinsa. Samaan aikaan pieni poika katsoo kotoaan kaihoisasti kaupunkiin ja on kuulevinaan sen hohteesta nauravan kutsun."

Abdulrazak Gurnah: Hylkääminen (Tammi, suom. Einari Aaltonen), maaliskuu

"Nobelistin uutuudessa siirtomaavallan jäljet rikkovat ihmissuhteita rakastavaisten, perheiden ja kansojen välillä. Vuonna 1899 englantilainen mies nimeltä Martin Pearce tuupertuu maahan moskeijan edessä Mombasassa, ja vähävarainen kauppias tarjoaa apuaan. Hyvä teko johtaa arvaamattomiin seurauksiin, kun Pearce rakastuu kauppiaan sisareen."

Anna Järvinen: Arvaamaton (Teos, suom. Raija Rintamäki), huhtikuu

"Äiti on sairastunut muistisairauteen. Tytär on nyt vastuullinen, se, joka hakee eksyneen ja kenkänsä hukanneen äidin kaupungilta. – – Äidin sairaudesta kasvaa esiin elämäntarina, joka avautuu silmänräpäyksinä, katkelmina, säkeinä."

Kätlin Kaldmaa: Pieni terävä veitsi (S&S, suom. Outi Hytönen), tammikuu

"Kätlin Kaldmaan kymmenessä novellissa rakastetaan etäältä, varovasti. Elämä satuttaa, mutta on silti kirpeän kaunista, koomistakin. Taidokkaissa novelleissa on satiiria ja sydämellisyyttä, maagista ja realistista – elämän kirkkaus ja pimeys."

Barbara Kingsolver: Demon Copperhead (Gummerus, suom. Antero Tiittula), maaliskuu

"Demon syntyy asuntovaunussa majailevalle teini-ikäiselle yksinhuoltajaäidille Appalakkien köyhään vuoristoon, opioidikriisin sydämeen. Pojan tarina kulkee laitoksista ja laiminlyönneistä riippuvuuteen ja rakkaussuhteisiin sekä samalla hurmaa villillä ja viisaalla kertojanäänellään."

Andrei Kurkov: Kiovan korva (Otava, suom. Arja Pikkupeura), maaliskuu

"Ukrainalaisen menestyskirjailijan Kiovan mysteerit -sarja tarjoaa jännittävän aikamatkan ja roiman annoksen mustaa huumoria. Kiova, 1919. Ensimmäinen maailmansota on suistanut Ukrainan sekasorron tilaan, ja nuori insinööri Samson joutuu muuttamaan urasuunnitelmiaan."

Oliver Lovrenski: Silloin ennen (Gummerus, suom. Onerva Kuusi), tammikuu

"Ivor ja hänen parhaat ystävänsä Marco, Jonas ja Arjan ovat kuusitoistavuotiaita kaupunkilaisia, jotka vajoavat yhä syvemmälle väkivallan, päihteiden ja rikosten maailmaan. – – Silloin ennen on romaani ystävyydestä, liian nopeasta aikuistumisesta ja jonkin sellaisen kaipuusta, mitä ei ole ikinä ollutkaan."

Mikael Niemi: Silkkiin kääritty kivi (Like, suom. Jonna Joskitt-Pöyry), tammikuu

"Armoitetun tarinaniskijän romaani on eeppinen tarina työväen oloista, rakkaudesta, taistelusta ja halki aikojen kantavasta rakkaudesta pohjoiseen luontoon. Suonlouhinta keskeytyy Pajalassa, kun kaivauksista löytyy vanhoja ihmisjäänteitä. Jäljet vievät sukupolvien takaiseen ankaraan aikaan – –."

Olga Ravn: Vahalapsi (Kosmos, suom. Sanna Manninen), huhtikuu

"Ålborg 1620, vihan kaupunki. Christenze Kruckow ja joukko muita naisia on syytettynä noituudesta. Huhun mukaan he ovat liittoutuneet paholaisen kanssa ja kylvävät epäkristillisin keinoin ympärilleen epäonnea, sairautta ja kuolemaa. – – Vahalapsi on todellisiin noitakäräjiin perustuva kauhutarina julmuudesta ja vallasta, luonnosta ja taikuudesta."

Zadie Smith: Petos (WSOY, suom. Irmeli Ruuska), toukokuu

"Ylistetyn kirjailijan uusi aluevaltaus on historiallinen romaani viktoriaanisen ajan Englannista ja sen siirtomaista, totuudesta ja tarinoista. On vuosi 1873. Skottilainen taloudenhoitaja Eliza Touchet, kuten koko muukin Iso-Britannia, on Tichborne-oikeudenkäynnin lumoissa."

F. Springer: Retki Quissamaan (Aviador, suom. Titia Schuurman), maaliskuu

"Hollantilainen kauppamatkustaja Charles Enders saapuu työmatkalle 1980-luvun alun Angolaan ja kohtaa paikallisen hollantilaisyhteisön merkkimiehen King Veldermanin, joka ottaa tulokkaan siipiensä suojaan. Veldermanin kiehtovat tarinat elämästään saavat Charlesin pian lumoihinsa."

Maria Stepanova: Kadoksiin (Siltala, suom. Arja Pikkupeura), tammikuu

"Kirjailija M. on joutunut lähtemään hyökkäyssotaa käyvästä kotimaastaan ja asettunut kaupunkiin B. Tottuneesti hän kiertää esiintymässä kirjallisuusfestivaaleilla vaikkei ole kirjoittanut mitään enää pitkään aikaan. – – Kadoksiin on samaan aikaan harhaileva ja runollisen tarkka kertomus siitä, mitä tarkoittaa tulla äkkiä kiskaistuksi irti juuristaan."

Xi Xi: Minun kaupunkini (Aula & Co, suom. Rauno Sainio), tammikuu

"Hongkongilaisesta identiteetistä ei voi puhua mainitsematta Xi Xin kirjaa Minun kaupunkini. Se kertoo lukiosta juuri valmistuneen Ah Gorin silmin tavallisista hongkongilaisista 1970-­luvulla. Xi Xi kir­joittaa omaleimaisella tavallaan leikillisesti, lapsenomaisesti ja epälineaarisesti ja tavoit­taa kaupungin ja sen asukkaiden ytimen – –."

Runot

Kristian Blomberg: Sukupolvialus (Poesia), tammikuu

"Kristian Blombergin viides runokirja on tekijänsä vuosikymmeniä kestäneen tieteiskirjallisuuteen ja formalistiseen runouteen paneutumisen häikäisevä lopputulos. Teoksesta hehkuu ilo ja nautinto genrekirjallisuuden sanastoa ja topoksia kohtaan, sekä lajin mahdollistama syvä ja palautettu suhde nykyhetken todellisuuteen – –."

Erkka Filander: Siemenholvi (Poesia), toukokuu

"Siemenholvi on Erkka Filanderin monumentti painetulle sanalle. Teoksen huolellisesti työstetty arkkitehtuuri kuljettaa länsimaista kulttuuria säestävään tuhoutumisen kuvastoon ja juuriltaan siirtymiseen, sekä näistä johtuviin muistamisen tapoihin: rituaaleihin ja kirjallisuuteen."

Sanna Karlström: Maanpäällinen osa (Otava), maaliskuu

"Palkitun runoilijan kuulaat tekstit kulkevat tämän- ja tuonpuoleisen rajaa. Kuolema tulee lähelle uudelleen ja uudelleen. Elossa olemisesta kertoo hengityksen toistuva rituaali, ruumiin ihmeellinen hienomekaniikka, joka kantaa meitä. Jos paratiiseja on, voiko niitä olla muualla kuin tässä?"

Maria Matinmikko: SIIS NIIN, suuri ihmetys (Siltala), toukokuu

"SIIS NIIN, suuri ihmetys on kirjailija Maria Matinmikon runoesseekokoelma, laakso, jossa kirjoitus yhdistyy valokuviin, maalauksiin ja piirroksiin. Se on teos kirjoittamisesta, lumoutumisesta, taaksepäin katsomisesta, peloista ja todellisuuden yhteismitattomuuksista."

Olli Sinivaara: Valoon, vihreään (Teos), helmikuu

"Olli Sinivaaran klassisen kuulaassa runokokoelmassa puut ja niiden vihreys innostavat puhujaa, joka ihaillen todistaa valon ja vuodenaikojen leikkiä lehvästöissä. On lehtipuiden ja kukkien aika, lehtivihreän ja mahlan aika."

Esseet

Helga West: Puhu nukke (Otava), maaliskuu

"Helga Westin esseissä temmelletään niin Tenojoen rannassa kuin amerikkalaisen popkulttuurin maastossa. Niissä ilmiannetaan yrityksiä hyötyä saamelaisuudesta, osoitetaan tiedeyhteisön harjoittama moderni syrjintä ja paljastetaan neutraalius illuusioksi."

Nadal Suau: Ihoon piirretty (Kosmos, suom. Emmi Ketonen), helmikuu

"Aikoinaan tatuoinnit kuuluivat lähinnä marginaaliryhmille: merimiehille, vangeille ja muille yhteiskunnan laitamilla eläville. Ne julistivat ottajansa erillisyyttä: ”Olen palannut toisesta paikasta”. Nykyään tatuoinnit ovat yleistyneet. Tämä on esseeteos alakulttuurista, josta on tullut kulttuuria."

Maggie Nelson: Kuin rakkautta (S&S, suom. Kaijamari Sivill), maaliskuu

"Kokoelma raikkaita kirjoituksia rakkaudesta, ystävyydestä, taiteesta ja musiikista kulttikirjailijan jäljittelemättömällä tyylillä: dialogisesti, uteliaasti ja tunteella. Kronologisesti järjestetty esseiden, keskusteluiden, arvioiden, muisti- ja muotokuvien kokoelma kahdenkymmenen vuoden varrelta kartoittaa valaisevasti Nelsonin yhteistyökuvioita – –."

Dekkarit ja jännitys

Sash Bischoff: Suloinen raivo (Otava, suom. Antti Immonen), huhtikuu

"Yllätyksellinen ja ovela psykologinen trilleri naisvihasta ja kostosta vangitsee kuin kulta-ajan Hollywood-filmi. Lila Crayne on koko Amerikan rakastama filmitähti: hän on ystävällinen, upea ja vetovoimainen. Hän on käynnistämässä ohjaajamiehensä kanssa uutta elokuvaprojektia, nykyaikaista feminististä sovitusta Fitzgeraldin 1900-luvun merkkiteoksesta."

Hannah Deitch: Tappaja-ainesta (Aula & Co, suom. Maija Heikinheimo), maaliskuu

"Evie Gordon oli lupaava kympin oppilas, jossa piti olla ainesta mihin vain. Nyt hän kuitenkin yrittää lähinnä lyhentää valtavaa opintolainaansa toimimalla tuutorina ökyrikkaiden perheiden lapsille. Eräänä päivänä töihin tullessaan Evie löytääkin oppilaansa vanhemmat murhattuina heidän hulppean kartanonsa takapihalta – –."

Anna Harju: Jäljet (Tammi), tammikuu

"Pidetty apteekkari löytyy työpaikaltaan murhattuna. Epäilykset kohdistuvat farmaseutti Joanna Vihervuoreen, joka on viimeksi nähnyt esihenkilönsä elossa. – – Psykologisesti tarkkanäköinen, täydellisen koukuttava Jäljet aloittaa Tampereelle sijoittuvan Taro Auramo -rikosromaanien sarjan."

Joel Kangas: Kaamos (Karisto), tammikuu

"Koukuttavan painostava dekkarisarjan avaus vie pohjoisen pimeään. Helsingistä löytyy nuoren naisen silvottu ruumis. Tapausta alkaa tutkia uniongelmainen poliisi Mikkal Moilanen, jonka sukujuuret ovat Inarissa. Mikkalia pitää öisin hereillä lapsuustrauma, jota hän käsittelee työpsykologin kanssa."

Ulf Kvensler: Poltettu (WSOY, suom. Leena Virtanen), tammikuu

"Erämaan kirjoittajan uusi, painajaismainen psykologinen trilleri. – – Isakin elämä on tasaisen turvallista: hän työskentelee kotiavustajana pikkukaupungissa ja opettelee yhteiseloa tyttöystävänsä Madden kanssa. Isakin isä on kuuluisa taiteilija, joka jätti perheensä vuosia sitten. Yllättäen Isak kuulee isästään: tämä on vakavasti sairas ja haluaa jättää omaisuutensa Isakille – tietyin ehdoin."

Matti Laine: Isänsä tytär (Bazar), helmikuu

"Berliinissä asuva Kata Kovanen työskentelee Armadillo-järjestössä, jonka salaisena tehtävänä on suojella niitä, joita virkavalta ei pysty pitämään turvassa. – – Äärimmilleen virittyvä toimintatrilleri Isänsä tytär aloittaa sarjan omalakisista Kovasista, joiden menneisyyden tapahtumat on haudattu hiljaisuuteen."

A. J. Ryan: Verenpunainen sumu (Bazar, suom. Marja Helanen), helmikuu

"A. J. Ryanin kauhutrillerissä Verenpunainen sumu toisilleen tuntemattomat ihmiset saavat mahdottoman tehtävän. Mies herää joella lilluvalla laivalla ilman muistikuvaa siitä, kuka tai missä hän on. Hän ei ole yksin – hänen seurassaan on kuusi muuta. Kukaan ei muista nimeään, mutta kaikilla on ase."

Johanna Tuomola: Pelon voima (Myllylahti), helmikuu

"Ajatuksia herättävä dekkarisarja pureutuu syvälle henkilöhahmojensa sielunelämään. – – Mikko Varis saa yöllisen puhelinsoiton, joka pakottaa hänet näkemään lähipiirinsä uudessa valossa. Veljenpojan käsittämättömältä vaikuttava teko alkaa askel askeleelta avautua, kun rikostutkinta vie kohti äärioikeistolaisia voimia."

Harri Virtanen: Valaistunut tappaja (Johnny Kniga), maaliskuu

"Harri Virtasen esikoisromaani on syvälle viiltävä trilleri ihmismielen hauraudesta ja kansainvälisen terrorismin säälimättömyydestä. Se aloittaa uuden Joki-sarjan – –. Kun KRP:n erikoistutkija Henri Joki katsoo surmatun kollegansa ja ystävänsä Eva Braggin kasvoja, hän ymmärtää, ettei kukaan ole enää turvassa."

Jacqueline Winspear: Maisie Dobbsin ensimmäinen juttu (Tammi, suom. Tuulia Tipa), helmikuu

"Hurmaava Maisie Dobbs -sarja yhdistelee historiallista romaania, salapoliisimysteeriä ja romantiikkaa ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä Lontoossa. 13-vuotias Maisie Dobbs työskentelee palvelijana aristokraattisessa lontoolaisperheessä. Hänen työnantajansa, suffragetti lady Rowan Compton ottaa älykkään tytön siipiensä suojaan – –."

Spekulatiivinen fiktio

TJ Klune: Taivaansinisen meren tuolla puolen (Karisto, suom. Mika Kivimäki), maaliskuu

"Lämminhenkinen fantasiaromaani on ylistys rohkeudelle elää omannäköistä elämää. Huippusuosittu tarina saa odotettua jatkoa. Kaukaisella saarella on orpokoti maagisille lapsille, jotka eivät ole tervetulleita tavallisten ihmisten joukkoon. Orpokodin johtaja Arthur ja hänen kumppaninsa Linus suojelevat rakkaita holhokkejaan ulkomaailmalta."

Pinnan alla – olentoja syvyyksistä (Osuuskumma, toim. Frida Burns ja Hanna Matilainen), huhtikuu

"Mitä voi paljastua pinnan alta? Peilaavatko olennot syvyyksissä todellista luonnettamme vai tuovatko ne mukanaan uhkia vedenalaisesta maailmasta? Pinnan alla – olentoja syvyyksistä on vesitaruolennoista kertova antologia, jonka novelleissa voi kohdata näkin, merenneidon, krakenin tai vaikka lumiukon."

Sarjakuvat

Jenni Varila: Hullu koiramutsi (Egmont), maaliskuu

"Koiramuijan elämässä riittää vauhtia ja vipinää, kun koiria onkin jo yhden sijaan kaksi. Lisäksi vauva ilmoittaa tulostaan. Koiramuijasta kuoriutuu koiramutsi, ja kodissa sinkoilevat niin teinikoirien kuin raskauden hormonit."

Tietokirjat

Anne Applebaum: Autokratia Oy (Siltala, suom. Mika Tuominen), tammikuu

"Pulitzer-voittajan hälyttävän ajankohtainen teos itsevaltaisten johtajien uudesta noususta. Luulemme tietävämme, miltä autokraattinen valtio näyttää: Huipulla on kaikkivoipa johtaja. Hän hallitsee poliisia. Poliisi uhkaa ihmisiä väkivallalla. On ilkeitä yhteistyökumppaneita ja ehkä muutamia rohkeita toisinajattelijoita. Mutta 2000-luvulla tämä ei juuri vastaa todellisuutta."

Elsa Dorlin: Itsepuolustus – väkivallan filosofiaa (Tutkijaliitto, suom. Jussi Palmusaari), helmikuu

"Itsepuolustus. Väkivallan filosofiaa on ranskalaisen filosofi Elsa Dorlinin palkittu teos – –. Dorlin esittää, että itseään puolustavat subjektit ovat jakautuneet toisaalta itsepuolustukseen oikeutettuihin kehoihin ja toisaalta niihin, joiden ei ole mahdollista, hyväksyttävää tai 'luonnollista' vastata itseensä kohdistuvaan väkivaltaan väkivallalla."

Philip Lymbery: 60 satoa jäljellä (Into, suom. Johanna Koskinen), maaliskuu

"Lymbery käy kirjassaan teollisen maatalouden kulissien takana. Megatilat, kemikaalit ja eläinhäkit valtaavat maaseudun ja vaarantavat hengitysilman, juomaveden, ruuan ja elintärkeän luonnon. Onneksi on myös edelläkävijöitä, jotka taistelevat maaperän elvyttämisen puolesta, miettivät viljelymenetelmät uudelleen ja kehittävät teknologioita, joilla voimme ruokkia maailman jatkuvasti kasvavan väestön."

Henrik Meinander: Helsinki – Erään kaupungin historia (Siltala), tammikuu

"Kirja esittelee tavallisten helsinkiläisten elämää, arkkitehtuuria, politiikkaa ja kulttuuria. Meinander nostaa esiin kiehtovia yksityiskohtia Helsingin dramaattisesta historiasta ja palaa usein siihen, kuinka voimakkaasti Helsingin kohtaloa on muovannut kaupungin välitön sijainti meren rannalla."

Samuli Putro: Elämäni miehet (WSOY), tammikuu

"Kun muusikko Samuli Putron elämä suistuu raiteiltaan, hän hakeutuu terapiaan, joka saa hänet muistelemaan oman elämän varrelle sattuneita tärkeitä miehiä. Hekö tekivät Putrosta Putron? Elämäni miehet on omaelämäkerrallinen teos kateudesta, hyväksynnästä ja ystävyydestä."

Charan Ranganath: Miten muisti toimii (Atena, suom. Sirpa Parviainen), maaliskuu

"Muisti on muutakin kuin menneisyyden tallennusta. Se on jatkuva prosessi, jossa tunteilla ja mielikuvilla on merkittävä rooli. Myönteiset asiat jäävät paremmin mieleen, mutta muisti on rajallinen: suurin osa kokemuksistamme katoaa alle päivässä. – – Uraauurtava tietokirja mullistaa käsityksemme muistista."

Timothy Snyder: Vapaudesta (Siltala, suom. Tommi Uschanov), maaliskuu

"Vapaudesta vie lukijat jännittävälle älylliselle matkalle. Snyder hyödyntää ajankohtaisissa kirjoituksissaan filosofien ja poliittisten toisinajattelijoiden työtä, keskusteluja nykyajan ajattelijoiden kanssa ja myös omia henkilökohtaisia kokemuksiaan. Snyderin mukaan vapaus on perustavan tärkeä arvo, joka mahdollistaa kaikki muut arvot."

Ville-Juhani Sutinen: Reunamerkintöjä – Kadonnutta Eurooppaa etsimässä (Avain), helmikuu

"Millainen oli Eurooppa ennen 1900-luvun tuhoisia sotia ja massamurhia? Sen Ville-Juhani Sutinen haluaa selvittää matkustamalla maanosan itäreunalle Puolan ja Ukrainan alueella sijainneeseen Galitsiaan, samalla hän kartoittaa tienoota siellä syntyneiden ja asuneiden kirjailijoiden jäljillä."

Tero Tähtinen: Kuunkajoa lootuslammella (Teos), maaliskuu

"Kuunkajoa lootuslammella on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja, joka esittelee laajasti kiinalaisen kirjallisuuden historiaa. Teos alkaa kansanrunojen antologiasta Laulujen kirjasta ja päätyy 2000-luvun sarkastisiin romaaneihin. Näiden väliin jää yli 2500 vuoden kirjallinen perinne, jolla ei ole vertaista."

Maaria Ylikangas: Kritiikistä (S&S), helmikuu

"[Maaria Ylikangas] pohtii, mitä kritiikki on, mitä sen päämäärät ovat ja mitä sillä voisi tehdä. Hän avaa kriitikon työn arkisia olosuhteita ja analysoi, mitä viime aikojen 'kritiikkikohut' kertovat suhteestamme kritiikkiin. Lisäksi kirjassa teilataan Sinuhe, egyptiläinen ja Sankarikriitikon hahmo."

Listauksen kokosivat kustantajien katalogeista:
Jukka Uotila / Kirjasampo (kotimaiset kirjat)
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo (ulkomaiset kirjat)

Etusivun artikkelikuva: Gülfer ERGİN / Unsplash

Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen.