Tipset

Allt går sönder

Allt går sönder

Allt går sönder av Chinua Achebe är den mest lästa av alla afrikanska romaner. Handlingen utspelar sig i östra Nigeria, och tiden är sent 1800-tal då den så kallade Kapplöpningen om Afrika just har kommit i gång. Okonkwo är en ung man som bor i en traditionell afrikansk by. Han är kraftfull men oböjlig och konservativ, och när européerna anländer med nya värderingar och en ny religion, gör han uppror, vilket får tragiska följder. Allt går sönder utkom 1958 när Nigeria fortfarande var brittisk koloni, och var en av de första romaner som skildrade Afrika ur en afrikansk synvinkel. – Författaren Chinua Achebe föddes den 16 november 1930.

Havsörnens skrik

Havsörnens skrik

I dag den 9 november är det 20 år sedan författaren Stieg Larsson dog. Hans romansvit Millenium är en av Sveriges största boksuccéer genom tiderna. Den har blivit filmatiserad, bearbetad till serieböcker och fått flera fristående uppföljare. Den sjunde boken i Millenium-serien heter Havsörnens skrik. Den kom ut 2022 och är skriven av Karin Smirnoff. Smirnoff låter Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist lämna storstaden och flyttar dem till ett Norrland där kampen om naturresurserna blir allt hårdare mellan storbolagen och ursprungsbefolkningen. Salander och Blomkvist blir intrasslade i mörka hemligheter – korruption, maktmissbruk, maffiabrottslighet och våld. – Havsörnens skrik är den första delen i Smirnoffs planerade Millenium-trilogi. Den andra boken, Lokattens klor, kom ut tidigare i år.

Empusion

Empusion

Det är Halloweentider och dags för spökhistorier! Olga Tokarczuks nyaste roman har undertiteln ”Naturläkande skräck”, och också huvudtiteln Empusion är en anspelning på övernaturliga väsen. I boken får vi träffa en ung man som reser till ett sanatorium för tuberkulossjuka. Men snart börjar man ana någonting främmande och hotfullt bakom det vardagliga livet i den lilla kurorten i Alperna. Folket i byn berättar historier om mystiska mord, om ett naturväsen som dödar unga män. Det finns något illavarslande som lurar i den omgivande, novemberdimmiga skogen, bland mossa och sten… – Empusion är ett slags parafras på Thomas Manns klassiska roman Bergtagen, men en mycket mörk och feministisk sådan. Det är en bildningsroman och en deckare; en spökhistoria och ett hämnddrama. Happy Halloween!

Kungen av Nostratien

Kungen av Nostratien

Vem får Augustpriset 2024? En av de nominerade i kategorin ”Årets svenska skönlitterära bok” är Tony Samuelsson med Kungen av Nostratien. Romanen är både ”en bladvändare snudd på omöjlig att lägga ifrån sig och en existentiell thriller om skapande, språk och språklöshet som kräver eftertanke”, skriver tidningen Göteborgs-Posten om boken i sin recension. – Listan med alla nominerade hittar du på Augustprisets hemsida. Årets Augustpris delas ut den 25 november.

En röst finns bara när någon hör den

En röst finns bara när någon hör den

"Det är möjligt att vakna / det finns parallella scenarier / det finns en vackrare värld // Ställ dig upp på din lilla surfbräda / den med bilden av sjöhästen / med vingar". – Ur diktsamlingen En röst finns bara när någon hör den (2020) av den finlandssvenska författaren Henrika Ringbom. Henrika fyller år idag den 20.10!

Genombrottet

Genombrottet

Kinesiska Can Xue är en av förhandsfavoriterna till Nobelpriset i litteratur 2024. Hennes debutroman Genombrottet kom ut på 1980-talet, men översattes till svenska först 2012. Boken är en berättelse om livet och människorna på den fiktiva Femkryddorsgatan. En ny granne har just flyttat in, och alla är oändligt nyfikna på den hemlighetsfulla Fru X. Snart börjar vilda spekulationer och rykten florera på Femkryddorsgatan… ”Det här är en gnistrande intelligent roman, som formar sig till en rejäl vidräkning med det kinesiska samhället. Can Xue är den kinesiska samtidslitteraturens grande dame, en experimentell, spännande, roande och oroande författare som alltid överraskar”, skrev Yukiko Duke om romanen i tidningen Vi läser. – Nobelpristagaren i litteratur tillkännages på torsdag. Vem tror du vinner priset i år?

Gubbe och katt

Gubbe och katt

Många av oss har ett husdjur hemma som är som en familjemedlem. Men vad tänker våra djurvänner egentligen om oss? I boken Gubbe och katt berättar Nils Uddenberg om sin älskade katt Kissen och funderar kring hennes själsliv. – I dag den 4 oktober firar vi djurens dag. 

En sista helg

En sista helg

Korta listan för årets Bookerpris är här! En av de sex författarna på listan är australiensaren Charlotte Wood. Den nominerade boken, Stone Yard Devotional, finns ännu inte i svensk översättning, men Woods roman The weekend kom ut på svenska ifjol med titeln En sista helg. Boken utspelar sig under en helg i december, i en liten stad på Australiens sydöstra kust där tre kvinnor samlas för att tömma strandhuset som har tillhört deras avlidna vän Sylvie. En sista helg är en klok, ärlig och rolig bok om kvinnlig vänskap och om att åldras. – Vinnaren av årets Bookerpris tillkännages den 12 november.

En legend

En legend

I dag den 21 september firar vi den internationella fredsdagen. Syftet med dagen är att stärka fredsidealen och att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året. – Romanen En legend av William Faulkner är en allegorisk berättelse om en vecka under första världskriget då både de franska och tyska soldaterna i skyttegravarna plötsligt vägrar att fortsätta kriga. Den starkt pacifistiska romanen vann Pulitzerpriset år 1955.

Jag sjunger och bergen dansar

Jag sjunger och bergen dansar

Katalonien i nordöstra Spanien är en autonom region som firar sin nationaldag den 11 september. Under historiens gång har Katalonien sett otaliga krig och konflikter, vilket har lämnat sina spår i folket och landskapet. I sin roman Jag sjunger och bergen dansar ger katalanska Irene Solà en röst till regionens människor och natur. Det är en berättelse om livet i en bergsby i de katalanska Pyrenéerna. ”[J]ag ville överskrida det mänskliga perspektivet och se världen från så många synvinklar som möjligt: människorna som bor där just nu, men även de som levde och dog där förr, eller någon som bara passerar, eller djuren och svamparna, eller en storm som närmar sig, eller de mytologiska varelser som sägs bo där, ja, till och med själva jordskorpan”, har Solà sagt om boken i en intervju. En lekfull, lyrisk och tankeväckande roman.

Huliganerna kommer på besök

Huliganerna kommer på besök

Författaren Jennifer Egan fyller år i dag den 7 september. Egan debuterade på 1990-talet med romanen Den magiska cirkusen, och 2011 vann hon Pulitzerpriset för Huliganerna kommer på besök. Boken är ett slags kollektivroman eller samling löst sammanlänkade noveller om en grupp människor i och i utkanten av den amerikanska musikbranschen. Det är tretton kapitel, tretton berättare och tretton samtidigt komiska och tragiska människoöden som knyts samman av musiken. En bok om tid och längtan, och om att bli vuxen.

Pärlbäraren

Pärlbäraren

Flodpärlmusslan och de tragiska händelserna i Hukkajoki har figurerat stort i medierna de senaste dagarna. Den utrotningshotade musslan spelar en viktig roll i Pärlbäraren, en relationsdeckare som utspelar sig i Dalarna. "Ån och flodpärlmusslan jag skriver om i boken finns på riktigt. Av en slump upptäckte jag själv de fridlysta och sällsynta musslorna och det unika med att de kan bilda pärlor", berättar författaren Karin Pilt på sin hemsida. Nu i dagarna kommer Pilt ut med Fäbodpsalm, en fristående fortsättning på Pärlbäraren.

Om uträkning av omfång

Om uträkning av omfång

Tara Selter har fastnat i en tidsloop: gång på gång vaknar hon upp till den 18 november och måste återuppleva samma dag om och om igen. När boken börjar har Tara redan genomlevt den 18 november över hundra gånger. Vad har hänt? Varför har Tara fallit ur tiden? Kommer hon någonsin att hitta en utväg ur tidslingan? Och vad gör Tara när hela världen har förlorat sina minnen från gårdagen och endast hon kommer ihåg vad som har hänt? – Danska Solvej Balles roman Om uträkning av omfång 1 är en existentiell bladvändare, en kuslig höglitterär version av Groundhog day. Boken inleder en serie om sju romaner; del fyra kommer på svenska i år.

De förlorade barnen

De förlorade barnen

De förlorade barnen är en mångbottnad och vacker berättelse om en familj på roadtrip genom USA och om de tusentals ensamkommande flyktingbarn från Latinamerika som tar sig olagligt över den mexikansk-amerikanska gränsen. Boken har delvis inspirerats av 2014 års flyktingkris. Författaren Valeria Luiselli är född i Mexiko den 16 augusti 1983, men är numera bosatt i New York.

PS från Paris

PS från Paris

De olympiska spelen är i full gång. Boksampo tipsar om femton böcker som utspelar sig i OS-staden Paris.

Sommarens bästa feelgood!

Sommar och spänning 2024

Romantisk sommarläsning 2024

Coyote

Coyote

Québec är den näst äldsta staden i Kanada. Den grundades den 3 juli 1608 av den franska upptäcktsresanden och administratören Samuel de Champlain. Québec heter också den provins som omger staden. I provinsens storslagna landskap utspelar sig romanen Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba. Viltvårdaren Raphaëlle jobbar med att bekämpa tjuvjakt i Québecs skogar, men när hennes älskade hund Coyote fastnar i en olaglig snara, blossar en öppen konflikt upp mellan Raphaëlle och tjuvjägarna. En mörk men vacker berättelse om hämnd, natur och kärlek. Boken kom på andra plats i det prestigefyllda France-Québecpriset.

Pages