Kantola, Alli

Kirjailijan muu nimi

Kantola, Alli Eine Mirjam
Muutossauna

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Elämäkertatietoa

Harrastukset:
Tekstin ohjaus, näytelmätyöryhmän ohjaus, kirjojen ja kirjailijoitten esittely yleisölle.

"Kirjoitan kun on asiaa; kirja on puheenvuoro julkiseen keskusteluun elämästä. Lempikirjojani ovat Erno Paasilinnan Yksinäisyys ja uhma ja Dag Hammarskjöldin Kiinnekohtia."
Kirjailijaesittely

Alli Kantola on kauno- ja tietokirjailija, toimittaja ja kouluttaja. Hän on kirjoittanut runomietelmiä, näytelmän ja tietokirjoja, ja lisäksi hän on julkaissut artikkeleita ja kirja-arvosteluja. Kantola painottaa vuorovaikutusta, vastuullisuutta ja jatkuvaa kasvua.

Aforismien ja mietelmärunojen kokoelmassa Matkalla tapaamme Kantola kirjoittaa kasvusta vapauteen, vallasta, ihmissuhteista ja luottamuksen mahdollisuudesta. Hänen näytelmänsä kertoo sotaorpojen kokemuksista, sellaisista kuin osattomuus ja aikuisten välinpitämättömyys.

Tietokirjoissaan Kantola pohtii kasvua ja kasvatusta. Koulusta kirjoittaessaan hän korostaa taito- ja taideaineita tunneälyn ja omatoimisuuden kehittäjinä. Kantola suosittelee opetustapoja, jotka ruokkivat kyselevää ja tutkivaa otetta. Hän edellyttää kasvattajalta keskeneräisyytensä tunnustamista ja halua kasvuun.

Yhdessä onnistumme (1980) ja Kohtaamisen aika (2001) ovat katsomuksellisia kirjoja opetustyön arjesta. Aiheena on uusi kasvatuskulttuuri, siirtyminen alistamisesta ja kilpailusta yhteisöllisyyteen ja tasa-arvoon.

Sanat elämän puuhun on opas kirjoittajakouluttajille ja harrastajakirjoittajille. Kantola käsittelee kirjoittamiskoulutusta prosessina, joka muuttaa opettajaa ja oppilasta. Ryhmässä jäsenet tunnistavat arvojaan, ja asenteitaan ja tunteitaan.

Katriina Kajannes

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Näytelmät

1. Timo Malmin toimittaman kirjan Isän ikävä (Atena 2001) tekstin pohjalle tehty näytelmäsovitus "Meitä on monta" (toinen puoliaika, Allin tarina) Katso teatteri Avoimet ovet 2004 kevät ja syksy. Näytelmä esitettiin mm. Tampereen teatterikesässä 2004.

2. Vuonna 2006 valmistunut näytelmä Charlotta Lönnqvististä Marttojen Martasta.

Tietokirjallisuus:
Yhdessä onnistumme. Gummerus 1980.
Tulevaisuuden opettaja (toim.).
Keskustan koulutuspoliittinen liitto 1985.
Tulevaisuuden opettaja (toim.). Atena 19888

Artikkelit:
Puhumalla paras s. 85-94 Äidinkielenopettajien vuosikirja, 1986
Kasvun vuodet s. 48-50, 129-131,
Minne koulu on menossa? s. 215-219 Tammi, 1989
Isän ikävä s. 26-45 (toim. Timo Malmi), Atena 2001.
Runouden vuosikirja, WSOY 2005, kommentti Paljaana paras ss.129-130
Opettajankoulutus eilen, tänään, tulevaisuudessa, (Tutkiva opettaja, Jyväskylä, toim. Eira Korpinen 1/2005, ss. 222 -229
Lisäksi monia lehtiartikkeleita esim. Ryhmätyö- ja Tiedepolitiikka-lehtiin.
Kirja-arvosteluja verkkolehti Kiiltomatoon.

Tekstinäyte

Kehittymään pyrkivä kirjoittaja nuuskii, etsii, pohtii ja päättelee. Hän ei voi upota valmiina annettuihin mielikuviin eikä joukkojen oletuksiin. Ei joukkoihin ylipäänsä. Kirjoittaja on sissi, yksinäinen susi. Hän on lapsi, joka sanoo, jos kuninkaalla ei ole vaatteita. Luovuuden lähteille päässyt kirjoittaja ei ole manipuloitavissa, ei houkuteltavissa rahalla eikä seurapiiriasemalla.

Sanat elämän puuhun : matka kirjoittajaryhmän kanssa (Muutossauna 2009) s. 106