Peltola, Rea

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Kuva: Vesa Koivu

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän saamat palkinnot

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Kirjailijan omat sanat

Puutarhanhoito on keskustelua kasvien, valon, tilan ja vuodenaikojen kanssa. Joka päivä täyttyy yllätyksillä, ponnistelulla, murheilla ja iloilla.

Elämäkertatietoa

Olen syntynyt Lapualla ja käynyt kouluni sekä opiskellut Helsingissä. Vuodesta 1989 olen asunut Keski-Suomen maaseudulla pienellä maatilalla yhdessä puolisoni Vesa Koivun sekä kissojen, koirien, ponien, hanhien ja ankkojen kanssa. Olen työskennellyt muun muassa kalasavustamolla, harjoittelijana kasvinjalostuskokeissa, siivoojana ruotsinlaivoilla, puutarhamyymälöissä, lypsykarjatiloilla, Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, maataloustutkijana, opettajana ja yliopiston koulutussuunnittelijana.
Toimittajana, tietokirjailijana ja yrittäjänä työskentelin yli kahdenkymmenen vuoden ajan yhdessä puolisoni kanssa. Testimaiden lisäksi meillä oli myös kaupallinen perennataimisto.

Olen kirjoittanut lukuisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin lehtiin, säännöllisesti Suomen eturivin aikakausilehtiin ja Helsingin Sanomiin. Toimin useita vuosia Helsingin Sanomien puutarhakolumnistina.
Olen tehnyt televisiolle puutarhaohjelmia, luennoinut ja tehnyt puutarhasuunnitelmia sekä toiminut puutarhalehden toimituspäällikkönä.
Viime vuosina olen työskennellyt muun muassa Maaseudun Tulevaisuuden maataloustoimittajana, paikallislehden toimittajana sekä tiedottajana ja projektisuunnittelijana.

Luottamustehtävät ja jäsenyydet:

Suomen Tietokirjailijat ry:n jäsen.

Olen ollut American Peony Societyn jäsen vuodesta 1989. Olen kuulunut lukuisiin muihinkin kotimaisiin ja ulkomaisiin puutarhaseuroihin ja osallistunut niiden toimintaan kirjoittamalla artikkeleita seurojen lehtiin.
Vuosina 1992–1998 olin perustamassa Paimentava työkoira -yhdistystä. Järjestimme harjoituksia ja testejä, kehitimme karjatilojen työkoirien koulutusta ja hyötykäyttöä sekä loimme pohjan muun muassa paimentavien harrastekoirien testaamiselle lampailla ja poroilla.
Vuosina 2010-2013 olin perustamassa ja kehittämässä Päijänteen rantamailla -osuuskunnan toimintaa. Toimin osuuskunnan tiedottajana ja tein Arvoitusten Päijänne -matkailuhankkeen esiselvityksen alueen maakuntaliitoille.

Myönnetyt kirjallisuuteen liittyvät palkinnot ja myöntämisvuodet:

Paras puutarhakirja -palkinto 2005. (Kirppa ja kultakuoriainen yhdessä Vesa Koivun kanssa)
Tieto-Finlandia-ehdokkuus 2007, Pionit (yhdessä Vesa Koivun kanssa)
Tietokirjailijapalkinto Suomen tietokirjailijat ry 2014

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Keskeiset julkaisut:

Puutarhakirjat: (Rea Peltola ja Vesa Koivu):
Puutarhuri nojatuolissa. Tammi 1998. Puutarhan vuosi. ET-lehti 1999. Puutarhatyöt keväästä talveen. Tammi 2000, 2. painos 2003, 3. painos 2004). Kirppa ja kultakuoriainen. WS 2004. Jokanaisen puutarhakirja. WS 2006, 2. painos 2013. Pionit. Tammi 2007, 2. painos 2007, 3. painos 2007. Aiaraamat koigile. Tänapäev 2008. Taitava puutarhuri. WS 2009.

Muita julkaisuja muun muassa:

Paimentava työkoira – Ohjaajan opas. (Puhakka-Kokko, S. & Peltola, R. 1994) Paimentava työkoira ry. Ympäristötaloudellisesti kestävän maatalouden mahdollisuudet Mikkelin läänissä (Peltola ym. 1995) Helsingin Yliopisto. The Plantsman (julkaisija The Royal Horticultural Society, Iso-Britannia) 7:2 114–117: 2008: The midsummer peony of Finland.
Norsk Hagetidend 2 February 2000: Silke og fløyel.

Tuotantoon liittyvää lisätietoa:

Puutarhakirjamme ovat saaneet kiitosta tiiviistä ja selkeästä ilmaisusta, hyväntuulisesta mutta silti asiallisesta tyylistä sekä kauniista ja havainnollisesta kuvituksesta.
Kirjamme soveltuvat yhtä lailla aloittelevan puutarhaharrastajan oppaaksi kuin kokeneen puutarhurin hakuteoksiksi. Kirjoja lukevat myös monet sellaiset ihmiset, jotka eivät lainkaan harrasta puutarhanhoitoa, koska teksti ja kuvat ovat viihdyttäviä ja sopivat myös nojatuolipuutarhureille.

Tekstinäyte

"Puutarhanhoitoon, niin kuin kaikkiin vapaisiin taiteisiin, sopii vanha neuvo: tee omaksi iloksesi. Jos hoidat puutarhaa kiitoksen toivossa, on paljon muuta, josta saa kiitosta nopeammin ja helpommin. Puutarha sopii kyllä arvonannon ja ihailun tavoitteluun, mutta sellainen vaatii kovin paljon työtä ja ponnistelua. Eikä lopputulos ole varma – toisen työtä on aina helppo arvostella.
Jos teet sellaista puutarhaa, jossa itse viihdyt ja jossa teet asioita, jotka tuottavat sinulle itsellesi iloa, saat viettää paljon hauskoja hetkiä. Ja melko varmasti ystävät, naapurit ja ohikulkijat haluavat jakaa ilon kanssasi.
Puutarhassa on aina jotakin kaunista katseltavaa. Tutussa paikassa huomaa pienenkin muutoksen. Kevättalven jääpisarat, varhaisen kevään ujot krookuksennuput, sydänkesän yltäkylläinen rehevyys, syksyn kirkkaat värit ja talven sininen hämärä seuraavat toisiaan ja tuntuvat aina uusilta.
Käsillä tekeminen ja ruumiillinen työ palkitsevat. Ponnisteleminen tuntuu hyvältä, ja puutarhatöissä näkee työnsä tuloksen. Puutarha myös auttaa hoitajaansa: se kasvaa ja varttuu itsestään."

(Rea Peltola ja Vesa Koivu: Jokanaisen puutarhakirja, WSOY 2006, s.13.)