Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sieppari ruispellossa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Kommentit (1)

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

J. D. Salingerin romaani on Yhdysvaltain nykykirjallisuuden eläviä klassikkoja, kuuluisa Odysseys-tarina 16-vuotiaasta Holden Caulfieldistä, joka on saanut potkut koulustaan, koska on osoittautunut välinpitämättömäksi, eikä ole menestynyt. Holden karkaa koulusta kotikaupunkiinsa New Yorkiin ja elää siellä pari levotonta vuorokautta ”omaa elämäänsä” haluamatta ja uskaltamatta kohdata vanhempiaan.
Kirja on ”mieletön juttu” harhailusta suurkaupungissa, jazz-klubeissa, yökerhoissa, museoissa, hotelleissa, kaduilla; täynnä hauskoja ja ei-niinkään-miellyttäviä kokemuksia.
J. D. Salinger antaa Holden Caulfieldin kertoa kaiken riehakkaalla slangilla. Romaanin omalaatuisen ja aidon tunnelman on Pentti Saarikoski välittänyt käännöksessään käyttämällä 50-luvun helsinkiläisen koulupojan ilmeikästä puhekieltä. Mutta Sieppari ruispellossa on yhtä paljon aikuisten kirja, kertomus kaikille niille, jotka itse ovat joskus olleet nuoria ja etsineet omia teitään tässä elämässä.

(takakansiteksti Tammi 1990)

- - -

Sieppari ruispellossa, joka ilmestyi Yhdysvalloissa 1951, koettiin erityisesti 1960-luvulla nuorison sisimpien tuntojen tulkiksi. Kirja kertoo teini-ikäisestä Holden Caulfieldista, joka karkaa koulusta ja seikkailee muutaman päivän ajan New Yorkissa etsien sisältöä ja merkitystä elämälle ja pettyen yhä uudestaan. Suomessa Siepparin suosioon (kirjasta on otettu yli 20 painosta) vaikutti paljolti Pentti Saarikosken 1961 ilmestynyt suomennos, jota varten Saarikoski loi melkeinpä uuden kielen lähinnä helsinkiläisnuorten ja -työläisten slangin pohjalta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

358

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

234

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

201

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

244

Kieli

Kääntäjä

Kommentit (1 kpl)

Holden Caulfieldin elämä ei ole ollut helppoa. Jo nuorena hän menetti rakkaan veljensä leukemialle, kouluja on jouduttu vaihtamaan useaan otteeseen ja nykyisestä koulustaan hän on saamassa potkut.

Holden käy Penceyn poikakoulua. Ollaan lähellä joulua ja hän on saanut tietää saaneensa potkut koulusta, suoritettuaan vain äidinkielen. Tapeltuaan huonekaverinsa kanssa päättää Holden jättää koulun jo hieman lomaa ennen ja lähteä New Yorkiin vapaalle.

Sielä Holden asettuu motelliin ja katsoo ympärilleen. Hän viettää letkeää elämää, tapaa vanhoja tuttuja ja kuluttaa aikaansa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on karata pois viimeisillä rahoillaan tai siepata lapsia ruispellossa turvaan ennen kuin he tippuvat salaperäisiin rotkoihin.

Kaikkien ajatustensa jälkeen hän salaa hiipii kotiinsa tapamaan siskoaansa, joka on eräs hänen suosikki ihmisistään koko maan päällä. Huoneessa he juttelevat ja miettivät. Päättääkö Holden yhä touteuttaa suunnitelmansa?

Sieppari ruispellosta on tehty kaksi eri suomennosta. Itse luin uusimman Arto Schroderuksen kääntämän. Teksti on selkeää luettavaa, pari sanaa sielä täällä ei heti valkene, mutta kun kysäisee joltakin niin pääsee jatkamaan tekstiä eteenpäin. Holden Caulfield oli hyvin katkeroitunut. Tekstissä hän usein arvosteli erinäisiä asioita, joita hän ei voinut sietää, kuten elokuvia sekä urheilija-atleetteja, jotka viettivät päivänsä tyttöjä jahdaten. Maailma, jonka hän kuvasi, ei ollut täynnä yksisarvisia ja perhosia. Silloin tällöin ilmestyi pieni valopilkkuja kerrontaan, esimerkiksi kertoessaan pikku siskostaan Phebestä sekä Allien, edesmenneen veljensä, runojen täyttämästä räpylästä. Kaiken kaikkiaan pidin lukemastani. (Brunojr / Sivupiiri)

Linkki