Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pyhä kevät

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Pyhä kevät jäi T. Vaaskiven varhaisen poismenon vuoksi katkelmaksi, mutta sellaisenaankin se – niin kuin antiikin kuvapatsaitten torsot – on elävä ja värikäs taideteos. Jeesuksen kärsimysnäytelmän kuvaaminen oli Vaaskiven suuri haave, mutta hän ennätti siitä saada valmiiksi vain alun, kuvauksen Jerusalemin pääsiäisjuhlille pyrkivistä karavaaneista. Tästä alusta voimme kutienkin saada täyden käsityksen suunnitelman mahtavuudesta; yhtäläisellä eläytymisen voimalla on kuvattu sekä Pontius Pilatus että Herodes Antipas seurueineen, niin Kapernaumin synagoogan esimies Jairus ja hänen kiihkomielinen liturginsa, maallisen Messiaan odottaja Simon kuin Jeesuksen seuruekin.
”Pyhä kevät” on sommiteltu kuin suurten mestarien alttaritaulut: kaikki linjat johtavat päähenkilöön, Jeesukseen. Hän ennättää tässä katkelmassa näkyä vain taustalla, mutta silti hän sekä hurmionhetkinään että ulkokullattuihin kohdistuvassa pyhässä kiivaudessaan piirtyy eteemme niin kirkkaana ja mahtavana, että saatamme oivaltaa, mikä suuri teos meni maailmalta hukkaan T. Vaaskiven uupuessa kesken.

(takakansiteksti)

- - -

T. Vaaskiven viimeinen teos, Kristus-romaani, jäi vain hänen valtavan suunnitelmansa heleäksi alkusoitoksi, mutta sellaisenaankin se on elävä taideteos - kirjallisuutemme suuria tapauksia. Uhkeana, värikkäänä saattona kulkevat siinä ohitsemme evankeliumien tutut henkilöt, keskuksena - vaikkakin vain taustalla näkyen - kirkas ja yksinäinen hahmo, tyynen kiivas ja lempeä: Jeesus.

(WSOY)
Romaani Jeesuksesta ja pääsiäisviikon tapahtumista oli vielä kesken Tatu Vaaskiven kuollessa 1942. Teoksesta oli tarkoitus tulla peräti 3-osainen, mutta valmiiksi Vaaskivi ehti saada 200 liuskaa ennen menehtymistään. Teos ilmestyi kuitenkin Vaaskiven kuolemaa seuranneena vuonna nimellä Pyhä kevät. Raamatullinen aihe oli Vaaskiven pitkäaikainen suunnitelma ja sen vaikutus näkyy epäsuorasti myös varhaisemmissa teoksissa. Vaaskiven tyylin huomioiden teoksesta oli tulossa enemmänkin psykologinen kuin historiallinen romaani Jeesuksesta. Tämä ehtii näkyä kuitenkin vain teoksen viimeisissä luvuissa.

(Jukka Pennanen)

Tatu Vaaskivi (1912-1942) kirjoitti lyhyen elämänsä aikana uskomattoman määrän tekstiä: kirjoja, arvosteluja, kirjeitä. Pyhä kevät jäi hänen viimeisekseen, joka ei ehtinyt valmiiksi ennen aikaista kuolemaa. Keskeneräisenäkin Pyhä kevät on vaikuttava teos. Se vie lukijan Palestiinaan ajanlaskumme ensimmäisille vuosikymmenille ja avaa sen kirjavan ja osin sekasortoisen elämän, joka tässä Rooman provinssissa ja kauppateiden risteyksissä vallitsi. Seurataan Jerusalemiin matkaavia joukkoja. Maaherra Pilatus pelokkaan vaimonsa ja taikauskoisen seurueensa kanssa, Herodes pelkojensa ja ylimielisen vaimonsa kanssa, Kapernaumin synagogan esimies Jairus esilukijansa ja muistojensa kanssa, ymmärtämään pyrkivät opetuslapset hämmennyksessään, Jerikon seudun kansainvaellukset. Jerusalemiin saakka ei pääse kukaan. Lukija tietää enemmän kuin matkalla olijat. Lukija tietää, mitä Jerusalemissa tapahtui. Tatu Vaaskivi näyttää, mitä ajattelivat ja muistelivat ihmiset, jotka luulivat menevänsä tavallisille pääsiäisjuhlille.

(Tiberius Kirjat 2015)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

297

Kustantaja

Kieli

Osana julkaisua

Kieli

Kääntäjä

Osana julkaisua

Alkuteos