Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Hakkuu

Kommentit (1)

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Thomas Bernhardin romaani Hakkuu on maaninen ryöpytys, vihainen vuodatus ja mielenkuohu. Se on romaani tai romaanin irvikuva, joka kysyy: mikä on aitoa, mikä silmänpalvontaa, mikä on taidetta, mikä tekotaidetta?

”Taiteellisille illallisille” kutsuttu kirjailija istuu vieraita kuhisevan huoneen nurkassa ja tarkkailee sieltä Wienin taiteellista seurapiiriä. Kertojan katse on ilkeä ja ironinen, ja erityisen terävästi se osuu illallisten kunniavieraaseen, Burgtheaterin kuuluun näyttelijään, jota saadaan odotella pikkutunneille saakka. Kukaan ei säästy kertojan armottomuudelta, ei edes hän itse.

Ilmestyessään Itävallassa vuonna 1984 Hakkuu aiheutti skandaalin, sillä sen henkilöillä oli tunnistettavat esikuvansa Wienin taiteilijapiireissä. Bernhard ei kuitenkaan rajoitu nälvimään seurapiirejä vaan tekee tutkielman ihmissuhteista ja kuolemasta. Hengästyneen tilinteon lomassa, lähes tunnistamattomana, on menetys: isäntäväen ja kertojan yhteinen ystävä, itsemurhan tehnyt Joana on haudattu samana päivänä. Illanistujaisten irvokkuus nousee kuoleman tosiasiasta, jota sanat koettavat vuoroin peittää, vuoroin valaista.

Bernhard on tyylivirtuoosi, joka rakentaa romaaninsa musiikkiteoksen tapaan toiston ja muuntelun varaan.
(Teos)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

261

Kieli

Kääntäjä

Nimi

Alanimeke

muuan mielenkuohu

Ilmestymisaika

Sivumäärä

178

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

S. 167-177: Thomas Berhard, kuolema ja elämä / Tarja Roinila

Kommentit (1 kpl)

Romaani, joka on ryöpytys, vuodatus, vyöry, paasaus, ja ennen kaikkea musiikillinen. Se on kertojan tajunnanvirtaa, ajatusten koski, jossa pohjan muodot ja vastaan tulevat kivet aiheuttavat pyörteitä ja vellontaa. Thomas Bernhard (1931–1989) on Itävallan moderni klassikko, jonka vuonna 1984 alkujaan ilmestynyt Hakkuu : muuan mielenkuohu aiheutti skandaalin Wienin taidepiireissä. Katkera, myrkkyä sylkevä teos oli helposti luettavissa avainromaanina. Suoraviivaisesta omaelämäkerrallisuudesta kirjaa kuljettaa poispäin kuitenkin rakenne, sen toisteinen ja kiertävä proosa, joka hengittää kuin näyttämöesitys ja soi kuin klassinen musiikki.

Kertoja havainnoi tapahtumia, muiden sanomisia ja omia tuntemuksiaan kutsuilla, joihin on suostunut tulemaan, vaikka itse sitä ihmetteleekin, koska ei ole ollut järjestäjäpariskunnan kanssa tekemisissä pariinkymmeneen vuoteen. Hänen toinen ystävänsä on tehnyt juuri itsemurhan. Kertoja ei säästele sanojaan kuvatessaan sitä, millaisia kutsujen vieraat, Wienin taidepiirien Ihmiset, ovat: kauheita, kammottavia, vastenmielisiä, mauttomia, törkeitä. He pyrkivät olemaan "taiteellisia" sen sijaan että olisivat taiteilijoita.

Kertoja istuu laiskanlinnassa sivulle 110 asti, sitten siirrytään syömään ja lopuksi lähdetään kotiin. Teksti etenee ilman kappalejakoja tai lukuja, rytmiin täytyy vain tempautua ja antaa sen johdattaa. Päässä kiertävien, itsensä ympäri vellovien ajatusten kehät luovat kirjalle tyylin, joka kohoaa lopulta tekstin itsensä yli. Tässäkin inho paljastaa enemmän inhoajasta kuin inhon kohteista. Hakkuu oli ensimmäinen lukemani teos Bernhardilta, mutta ei varmasti jää viimeiseksi. Komeasta suomennoksesta vastanneen Tarja Roinilan jälkisanat valottavat kiinnostavasti teosta ja kirjailijan elämää.

"Kutsu on Joanan syytä, ajattelin, hän aiheutti tämän oikosulun, kuolleella on tämä vastenmielinen kohtalonisku tunnollaan, minä ajattelin, ja samalla ajattelin, kuinka mieletön ajatus se oli, mutta ajattelin sen yhä uudestaan, yhä uudelleen minä ajattelin tuon mielettömän ajatuksen – –" (s. 52)

Linkki