Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pons serkku

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Honoré de Balzac (1799-1850) kuuluu maailmankirjallisuuden kiistatta suurimpiin kertojiin. Hänen romaanisarjansa Inhimillinen komedia, joka kattaa aikakauden Ranskan suuresta vallankumouksesta helmikuun vallankumoukseen, tunnustetaan yhdeksi nykyaikaisen ajan- ja yhteiskuntakuvauksen kulmakiveksi.
Vuonna 1848 ilmestynyt Pons serkku on sikermän viimeisiä teoksia. Balzac kutsui sitä ja Bette serkkua yhteisnimellä Köyhät sukulaiset, mutta kertomuksia yhdistää itse asiassa vain keskeisaihe: syrjityn ja varattoman omaisen asema suurellisen suvun puristuksessa.
Balzac kuvasi aikansa yhteiskuntaa ihmisten ja heidän keskinäisten suhteidensa kautta. Hän paneutui henkilöiden hyveisiin ja heikkouksiin, sankarillisiin ja naurettaviin piirteisiinsä, ihailtaviin ja säälittäviin ominaisuuksiin. Ja heidän intohimoihinsa, joita vaatimattomalla Ponsilla on vain yksi: esineiden keräily.
Keräilijän elämäntapaa ja kohtalokasta kauneudenrakkautta eritellessään Balzac osoittaa eläytymiskykynsä koko syvyyden. Eikä ihme, sillä hänellä itsellään oli sama kaikkinielevä harrastus. Romaanissaan hän avaa ovet aarteilla täytettyyn löytöjen maailmaan, joka osoittautuu kiehtovammaksi kuin tavallinen vanhaintavarain kaupassa pistäytyjä voi kuvitellakaan. Balzacin Pons serkku on loistavasti suunniteltu kappale aina ajankohtaista kulttuurihistoriaa.
(takakansitekstistä)

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Tekstinäyte

Kello kolmen tienoissa iltapäivällä lokakuussa vuonna 1844 käveli boulevard des Italiensillä noin kuudenkymmenen ikäinen, mutta jonkin verran vanhemmalta vaikutta mies. Hän nuuhki ilmaa ja hymyily tekopyhästi kuin liikemies, joka on juuri tehnyt mainion kaupan, tai kuin poika, joka itsetietoisena palaa jonkun naisen luota. Missään muussa tilanteessa pariisilainen mies ei voi näyttää tyytyväisemmältä. Kun vetelehtijät, joita katukäytävillä joka päivä tapaa istuskelemassa tuoleillaan ja tarkkailemassa huvikseen ohikulkijoita, äkkäävät kaukaa tämän vanhuksen, he kaikki alkavat hymyillä pariisilaisille ominaista hymyä, johon sisältyy niin runsaasti pilkallisuutta, ivaa tai sääliä, mutta joka ei ilmesty kaikenlaisiin näkymiin tottuneen ja kyllästyneen pariisilaisen kasvoihin, ellei jokin seikka herätä hänessä syvää ja elävää uteliaisuutta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

363

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

378

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

409

Kieli

Kääntäjä