Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Alberte ja Jakob

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Cora Sandelin kuuluisa Alberte-sarja – ”Alberte ja Jakob” (1926), ”Alberte ja vapaus” (1931) ja ”Alberte on yksin” (1939) – on omaelämäkerrallinen romaanitrilogia, joka ani harvinaisen elävästi kertoo herkän mutta omalla tavallaan voimakkaan naissielun tarinan.
Trilogian ensimmäinen teos ”Alberte ja Jakob” piirtää hienovaraisen, tuhansin yksityiskohdin elävöitetyn kuvanpohjoisnorjalaisesta pikkukaupungista ja sen jäätävän ilmaston vaikutuksesta ihmiskohtaloihin. Alberten ja hänen ja veljensä Jakobin tarinassa ovat kirjailijan omat ahdistavat lapsuudenkokemukset saaneet kestävän, avartuneen muodon.
Sarjan toisessa romaanissa ”Alberte ja vapaus” kuvataan päähenkilön kiihkeää kiertolaiselämää Pariisissa köyhien skandinaavisten taiteilijain parissa. Erityisen järkyttävästi Sandel kertoo Alberten rakkaustarinan, jossa korostuu tekijälle ominainen ajatus kohtalon sokeasti iskevän julmuuden ja ihmissydämen hellyydenkaipuun välisestä vastakohtaisuudesta.
Sarjan viimeisessä osassa ”Alberte on yksin” näemme, mikä on tulos kovasta lapsuudesta ja Pariisissa vietetystä nuoruudesta: yksinäinen, syvä persoonallisuus. Lauhat bretagnelaiset päivät ka Pohjolan kuohuva kevät kehystävät sisäisesti dramaattista kertomusta siitä, miten taiteilijanlahjakkuus vihdoin puhkeaa esiin Albertessa ja ohjaa hänet lopulliseen päämäärään: riippumattomuuteen ja samalla täydelliseen yksinäisyyteen.

”Inhimilliseltä pitoisuudeltaan tavattoman rikas romaanisarja, terävä ajan ja ihmissielun analyysi ja kritiikki. – Mitä kauemman mielessään punnitsee tämän merkillisen romaanitrilogian arvoa, sitä vakuuttuneemmaksi tulee sen kestävästä inhimillisestä ja taiteellisesta tasosta.”
(Kauko Kula)
(takakansiteksti)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Tornikello loistaa kuin kuu yössä.
Se lyö, pieniä heikkoja valoja syttyy pimeyteen ja palaa siellä himmeinä, eksyneinä sen suunnattomuuteen, yksinäisiä ja hajallaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

238

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

311

Kieli

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

336

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Bonnier, 1939; Forum, 1948 (Ny uppl. 1953); 1968