Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tristram Shandy

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

1700-luvun modernein romaaniklassikko!

Poikkeamat ovat kiistämättä lukemisen auringonpaiste: -ne ovat sen henki ja elämä; - jos ne esimerkiksi poistettaisiin tästä kirjasta niin saman tien voisi poistaa koko kirjan niiden myötä ; - kylmä ikitalvi viipyisi sen joka sivulla; mutta palauttakaapa ne kirjoittajalle ; - hän astuu esiin kuin ylkä, - huikkaa tervehdyksen, tuo vaihtelua, eikä anna ruokahalun sammua.

Laurence Sterne (1713-68) on Englannin kirjallisuushistorian omaperäisimpiä kirjailijoita, tyylilajista toiseen heittelehtivä ilveilijä, joka on pian kahden- ja puolensadan vuoden ajan häkellyttänyt ja hykerryttänyt lukijoitaan.
Sterne pääteos on vuosina 1759-67 ilmestynyt Tristram Shandy. Nimi puijaa lukijan odottamaan kuvitteellista elämäkertaa, mutta itse teoksessa Tristram vain ilmestyy silloin tällöin kadotakseen taas näkyvistä teoksen kirmatessa uusille houkutteleville sivupoluille.
Romaanin tapahtumat etenevät tahallisen katkelmallisesti ja ajassa poukkoillen: Sternen mestariteosta ei ole turhaan kutsuttu silmänkantamattomaksi poikkeamien järjestelmäksi ja verrattu James Joycen Odysseukseen. Näennäisen satunnaisuuden takana toimii kuitenkin pirullinen kirjailijanero, joka luo kirkasta satiiria kaikesta tielleen osuvasta, vuoroin halveksunna ja vuoroin myötätunnon valaisemana.

Kersti Juvan loistava suomennos tuo käännöskirjallisuuteemme merkittävän lisän.
(takakansiteksti)

- - -

Mukaeltu näköispainos vuonna Laurence Sternen vuonna 1760 ilmestyneestä Tristram Shandyn I osasta. Suomennos ja saatesanat Kersti Juva.

Tristram Shandy astuu pähkähulluun maailmaansa marraskuun viidentenä armon vuonna 1718. Kertojan vastoinkäymiset ovat kuitenkin alkaneet jo yhdeksää kuukautta aiemmin.

“Voi kunpa isäni tai äitini, tai suoraan sanoen molemmat, sillä he olivat siihen toki kumpainenkin yhtä velvolliset, olisivat vähän katsoneet, mitä tekivät pannessaan minua alulle; jos he näet olisivat pitäneet ielessä, miten paljon riippui heidän senhetkisisistä puuhistaan; – että pelissä ei ollut vain järjellisen olennon tuottaminen, vaan mahdollisesti saattoivat myös sen ruumiin onnistunut muotoutuminen elementtien oikessa suhteissa ja kenties jopa koko sen luonne ja mielen laatu; – ynnä, sikäli mikäli he tiesivät, sen huoneenkin menestys, määräytyä niiden ruumiinnesteiden eli humorien ja suhteiden nojalla jotka tuolloin olivat vallitsevina. – Jos he olisivat punninneet tätä kaikkea ja pitäneet sen mielessä ja toimineet sen mukaan, – uskon, että minusta olisi totisesti tullut varsin toisenlainen kuin se hahmo, jossa lukija minut kaiketi näkee.”

Englantilais-irlantilaisen Laurence Sternen (1713—1768) kuolematon iloittelu imaisee lukijan lörpöttelevän kertojansa matkaan: yllättymään, epäilemään – ja ennen kaikkea nauramaan. Kirjaerikoisuus, joka tarjoaa lukunautintoa kaikille aisteille!

(ntamo)
Kirjailijan tahallinen tyylikeino: luku XXIV puuttuu, samoin sivut 269-278 puuttuvat.

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

276 + 255

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

elämä ja mielipiteet. Ensimmäinen kirja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

562

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Mukaeltu näköispainos v. 1760 julkaistusta kirjasta. - Selkänimeke: Tristram Shandy I.
ntamo 2012

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika