Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sotaromaani

Kommentit (1)

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Syyskuun 26. pnä 1954 Väinö Linna tiedotti, että nyt oli ”parikymmentä miestä matkalla kustantajan luo ja että nuo miehet ovat niin elävän tuoreita, ettei heidän veroistaan joukkoa vielä koskaan aikaisemmin ole kavunnut Werner Söderströmin kunnianarvoisia portaita”. Joulukuun alussa ilmestyi markkinoille jyhkeä teos, josta tuli Suomen kuuluisin sotakirja ja kaikkiaan yksi luetuimmista romaaneista. Jotain kuitenkin oli jermujen sisäänmarssin ja kirjan julkaisemisen välillä tapahtunut. Käsikirjoituksen sisältöön ja kieleen oli tehty korjauksia ja Väinö Linnan ehdottama nimi Sotaromaani oli vaihdettu Tuntemattomaksi sotilaaksi. Muutoksia ja poistoja voidaan seurata tästä käsikirjoitusversiosta. Sensuroitiinko Linnan Sotaromaani?

Sotaromaani, ”alkuperäinen Tuntematon”, ei pyri kilpailemaan suomalaisille läheiseksi tulleen Tuntemattoman sotilaan kanssa, mutta kulttuurihistoriallisena dokumenttina se osoittaa, kuinka kirjallinen maku ja yhteiskunnalliset asenteet ovat muuttuneet puolessa vuosisadassa.
(takakansiteksti)

S. 5-13: Sensuroitiinko Linnan Sotaromaani? / Yrjö Varpio.
S. 15-29: Päämäärästä Tuntemattomaan sotilaaseen : kustantajan muistoja ja vaikutelmia / Yrjö A. Jäntti

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

395

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

Tuntemattoman sotilaan käsikirjoitus

Ilmestymisaika

Sivumäärä

517

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Ilmestynyt myös Loisto-pokkarina.

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

525

Kommentit (1 kpl)

On se vain hassua ajatella, miten jotkut asiat ovat vain niin arkoja aiheita jollekulle, ettei niistä voi edes keskustella. Tottahan sota on kamala asia, mutta se, että jälkikäteen käy leikkaamaan jonkun toisen kirjoittamaa näkemystä asiasta, on myöskin ikävä temppu. Yksilön ajattelu ja jopa kirosanat (!?!)... nykynuoren silmissä aivan käsittämätöntä. Mutta itse kirjaan: tyylikäs, rouhealla tavalla lähes runollinen. Hahmokaartissa monia mahtavia persoonia, omat suosikkini Rokka ja Hietanen. Loppuratkaisu on periaatteessa lohdullinen, muutamat yksittäiset ihmiskohtalot vain jäävät kovin kaivelemaan...

Linkki