Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vuonna 1984

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
VideotKommentit (2)

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

”Ajatusrikos oli asia jota ei voinut salata iäti. Sen voi pitää piilossa jonkin aikaa, jopa vuosikaudet, mutta ennemmin tai myöhemmin siitä takuulla jää kiinni.”

Totuusministeriön virkamies Winston Smith elää totalitaristisessa valtiossa. Mystinen Isoveli valvoo kaikkialla: joka huoneistossa teleruutu lähettää puolueen propagandaa ja toisaalta tarkkailee kansalaisten liikkeitä, jopa heidän ajatuksiaan. Puolue on luonut myös uuskielen, jonka tarkoituksena on tehdä puolueen vastustaminen eli ajatusrikos mahdottomaksi. Romaanin päähenkilö väärentää työkseen historiaa mutta on samalla alkanut epäillä totalitaristista järjestelmää. Seuraukset ovat kohtalokkaat.

George Orwell (1903-1950) sijoitti romaaninsa Vuonna 1984 tapahtumat Lontooseen. Ilmestyessään vuonna 1959 romaani oli uhkakuva tulevaisuuden yhteiskunnasta. Nyt näemme, että monet sen esittelemät ilmiö ovat toteutuneet diktatuureissa mutta myös länsimaisissa demokratioissa. Siksi Orwellin romaani on edelleen tarpeellinen varoitus poliittisen vallan vaaroista.
(takakansiteksti v. 2008 painoksesta.)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

307

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

283

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

390

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Uusi ajanmukainen suomennos.

Sarjamerkintä

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

340

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Uusi sensuroimaton suomennos 1999.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

329

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Pokkaripainos 2014, kannessa myös: Sota on rauhaa. Vapaus on orjuutta. Tietämättömyys on voimaa.

Sarjamerkintä

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

318

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi

Kommentit (2 kpl)

Hurja kirja, klassikko aivan syystä. Mieleen tuli nyky Venäjä, Kiina ja Trumpin Yhdysvallat. Henkilökohtaisesti teoksessa eniten puhutti käytetyn kielen voimakas merkitys yhteiskunnan muokkaajana. Miten sanavarastojen ja luetun kielen heikkeneminen vaikuttavat tulevaisuuden yhteiskuntiin? Miten tiktokin kaltaiset aikasyöpöt ja räätälöidyt ajakuluttajat vaikuttavat ihmisiin?

Jokaisen tulisi lukea tämä teos.

Linkki

Orwellin teoksen vaikutus populaarikulttuuriin ja kielenkäyttöömme nykyaikana on ollut valtava. Ihmiset menevät vapaaehtoisesti tosi-TV -ohjelmiin, joissa ovat ruutujen, kameroiden, mikrofonien ja kasvottomasti puhuvien kaiuttimien valvottavana, kuten Orwellin romaanin maailmassa. Ihmisiä koskevasta valvonnasta käytävässä keskustelussa käytetään ilmausta "orwellilainen". Eräässä keskustelussa tuli vastaan epäilys, että mahtaako monikaan tuota sanaa käyttävä olla lukenut 1984-teosta. Siinä kohtaa päätin, että tähän on itse ainakin tartuttava.

Vuonna 1984 on ahdistavatunnelmainen jännitysromaani ja dystopiagenren esimerkkiteos, johon monet tämän nykypäivänä suositun genren kirjat edelleen helposti vertautuvat. Maailma on muuttunut piinaavaksi paikaksi niille, joille vapaa ajattelu ja ennen kaikkea oma sellainen ovat tärkeitä asioita. Puolue hallitsee ja valvoo kaikkialla: ajatuksetkin voivat olla rikoksia, jotka myös huomataan. Tapahtumapaikkana oleva Englanti muistuttaa kertomuksia Pohjois-Koreasta ja olikin mielenkiintoista lukea tämä jonkin aikaa Guy Delislen Pjongjangin lukemisen jälkeen. Kirja kuvaa varsin yksityiskohtaisesti henkistä alistamista ja myös suoraa fyysistä väkivaltaa, joilla rikollisia yksilöitä nujerretaan. Vallanhimoa ja sen seurauksia sekä keskittyneen, hallitsemattoman vallan vaikutuksia sen alle joutuviin käsitellään kärjistetysti, mutta esiteltyjen uhkakuvien toteutumisen olemassa oleva mahdollisuus tekee romaanista edelleen vahvan lukukokemuksen.

Linkki