Johdatus pimeään

Kommentit (1)

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Omena on oleva ja oma asia, mikä voisi olla sen luonnollisempaa?

Tervetuloa matkalle, joka johtaa valosta pimeään, siis kohti todellisuutta. Sieviin laatikoihin järjestämätöntä todellisuutta, todellisuutta sellaisenaan, vailla erotteluja, vailla kirkasta järkeä.

Matkalla pimeään olisi luovuttava käsitteistä, myös pimeyden käsitteestä. Se ei ole helppoa; kaikesta olisi luovuttava, mutta miten luopua omasta rakastetusta, keskipäivän kirkkaasta valosta ja herkullisesta omenasta, kaikista samalla tavalla? Ja rakastaa uudella tavalla kaikkea, myös mökäävää naapuria elukoineen?

Matti Kangaskosken teos Johdatus pimeään on vakavaa ajattelua pois ajattelusta, järjestämistä järjestämisen rajalle saakka. Sen tyyli vaihtelee aksiomaattisesta päättelystä proosaan ja runonkin keinoihin. Pimeä ei ole synkkää, vaan ylitsetulvivaa rakkautta, käsittämätöntä iloa.

(Teos)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

104

Kieli

Kommentit (1 kpl)

Tanssiva karhu -palkittu runokokoelma on tyyliltään sellainen, että kutsun sitä ajattelurunoudeksi, ehkä se on osittain aforististakin. Kirja vie pimeyteen, sen sisään, läpi, toiselle puolelle. Ajatus ja todellisuus, mitä ne ovatkaan, muotoutuvat yhdessä runon kanssa, mikä se onkaan, ja omenoilla on jokin roolinsa asiassa. Ne ovat helppo esimerkki? Ehkä sitten niin; entä kun ne ovat soseena? Aukeamalla voi edetä omasta katkeilevasta sähkövirrastaan ruohonkorsien ja pimeän naapurin rakastamiseen, se kuulostaa hieman raamatulliseltakin. On luovuttava tullakseen täydeksi, todella; voiko olla omistamatta? Pimeä on maailmanjärjestyksen romahdus, todellisuus - siitä voi lähteä liikkeelle?

”Teemme väsymätöntä työtä kaiken pystyssä pitämiseksi, / ja kuitenkin se väsyttää.” (s. 32)

”Tuuli tuulee, mutta toivoisin, että ehtisin ymmärtää jotain ennen kuin valot palavat loppuun” (osa sivuista on mustia ja sivunumerotta)

”Tässä tilanteessa ruohonkorsia voi yhtä hyvin rakastaa.” (s. 72)

Linkki