Keskustelu
Osallistu kommentointiin teossivulla.
m.alefish
29.4.2019
Pitkän uran opettajana tehnyt Sampo Inkero Untamo Haahtela (vuoteen 1926 Hansson) oli Turun normaalilyseon ensimmäinen rehtori 1957-71. Hänelle myönnettiin kouluneuvoksen arvonimi 1968.
Nuorisolle suunnattu sotakertomus PELLERVON SUURI TEHTÄVÄ julkaistiin välirauhan aikana 1940. Talvisotaan sijoittuvan kertomuksen päähenkilö ja sankari on isäänsä rintamalle seuraava 15-vuotias Pellervo, lempinimeltään Peli. Pelin sotaanlähtö esitetään voimakkaan ihanteellisessa valossa, lukijoiden isänmaallisuushenkeä nostattaen. Poika haavoittuu, mutta haavoittumisen tuska ja vaivat häipyvät taka-alalle hänen tavatessaan sairasjunassa Mannerheimin, joka antaa hänelle toisen luokan vapaudenmitalin.
Pellervon suuri tehtävä -kirjan kuvituksesta vastasi Taideteollisen keskuskoulun pitkäaikainen opettaja taidemaalari ja graafikko Väinö Hervo.
Haahtelan tuotannon erikoisuuksiin kuuluvat rintamalla 1940 kirjoitettu KUNINGAS TOTON VANKINA (Asmo Alhon kuvittamassa lastenkirjassa seikkailivat muun muassa Disneyn piirroshahmoja mukailevat Ankka Lampinen ja Mikki-Hiiri) ja pienoisromaani LAIVA SEISOO SUMUSSA (1950).
Laiva seisoo sumussa on surrealistisia sävyjä saava romanttinen fantasia merelle juuttuneesta laivasta, missä eräs runoilija alkaa kertoa tarinaa taidemaalarin ja merenneidon rakkaudesta. Tarinan edetessä kuvitelmasta tulee oudolla tavalla totta. Kirjan takakannessa romaania mainostettiin: ”Tämä teos tuo uuteen kirjallisuuteemme mielenkiintoisen lisän, sillä sitä voinee lähinnä sanoa surrealistiseksi romaaniksi, missä todellisuus ja taru luontevasti sekaantuvat toisiinsa. Tarinan tunnelma tiivistyy merkillisen suggestiiviseksi, se tarttuu lukijaan ja pitää hänet vallassaan teoksen loppuun saakka.”
PELLERVON SUURI TEHTÄVÄ ja LAIVA SEISOO SUMUSSA eivät välttämättä ole kovin kaukana toisistaan. Romantiikka ja sota yli muiden lienevät ne alueet ja pelikentät, joissa todellisuus ja taru luontevasti sekaantuvat toisiinsa suggestiiviseksi keitokseksi? Kun kyse on suuria intohimoja ja itsepetoksia sisällään pitävästä asiasta rajanveto haaveellisten unikuvien tai yltiöpäisen idealismin ja realismin välillä voi olla vaikeaa...
Faktaa on, että talvisodassa kaatui yli 70 alaikäistä. Vapaahtoisten virallinen alaikäraja oli 16 vuotta, mutta nuorimmat olivat ikänsä väärentäneitä 14-vuotiaita.