Tillflykten

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Utkommit i nummer

4-5/1988

Recension

Med Ania Monahofs första bok ”Genom graniten” i positivt minne var det med en viss förväntan jag började bläddra i den nya romanen ”Tillflykten”. Boken skildrar den tolvåriga Annoschkas öden och upplevelser som ingermanländsk flykting i början av 1940-talet.
Den nu föreliggande romanen gör ett kanske något blekare intryck än den förra, men trots det är den en värdig fortsättning på ”Genom graniten”. I skildringen av människor på flykt ger författarinnan många prov på sin goda människokännedom, bäst dokumenteras denna i skildringen av huvudpersonen Annoschka. Monahofs beskrivning av flyktingsituationen är skriven utan övertoner och onödiga dramatiseringar, vilket i mitt tycke understryker händelseförloppets dramatik. Den speciella atmosfären i Ania Monahofs romaner är svår att fånga i ord, men böckerna rekommenderas varmt för alla vänner av inträngande skildringar av spännande livsöden!