Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.
Gift med Delila
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Eric Linklater har här med mustig bravur återskapat den bibliska sagan om Simson. Det har blivit en roman om en man, hans gärning och tragiska undergång men också om den eviga konflikten mellan kvinnans kärlek och mannens verk; legenden har förankrats i en robust verklighet och mytens gestalter har fått kött och blod. Tiden är omkring 1100 f. Kr. och Israels folk är söndrat och utan ledare. Landet mellan Jordan och Medelhavskusten domineras av filistéerna, ett driftigt handelsfolk som därigenom behärskar både sjöfarten i Levanten och karavanvägen mellan Egypten och länderna kring Eufrat. Inom "De fem städernas förbund" har samhällslivet organiserats, näringarna blomstrar, slaveriet har avskaffats men i stället har kommit ett fritt proletariat med usla veckolöner. Med tvång eller list lägger filistéerna under sig hebréernas gamla betesmarker för att driva mer lönsamt åkerbruk, och resterna av nomadfolket har dragit sig upp i bergsbygden.
I detta sitt folks betryck framträder nu Simson, till en början som en hebreisk Robin Hood, en snarrådig, urstark folkhjälte, men efter hand som den om sitt slutliga nederlag medvetne hämnaren, utvald av Jahve att försvara fädernas tro och inge sitt folk tillförsikt men dömd att gå under. Hans kärlek blir hans svaghet. Redan innan Delila förråder honom har hans inre kraft ebbat ut. Porträttet av Delila, den maktlystna lyxskökan som blev den laglöses kvinna, har Linklater målat i praktfulla färger men samtidigt med den dubbeltydighet i linjerna som ger karaktären liv. Och som den store berättare han är har han fyllt bakgrunden med ett myller av figurer och händelser, dråpliga och tragiska - och djupt mänskliga.
(text från omslagsflik)
(text från omslagsflik)
Ämnen och teman
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Namn
Utgivningstid
Sidantal
279