Argonauterna

Typ

faktaböcker

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Argonauterna är en memoar som inte upprepar de vanliga formerna för varken kärlekshistorier eller biografier. I stället låter författaren sin egen personliga historia framträda i dialoger med de etablerade teorierna i ämnen som kärlek, begär, identitet, kön, sexualitet, äktenskap och barnuppfostran, på ett sätt som synliggör gränserna för vad kärlek i dag är eller tillåts vara.

I centrum för berättelsen finns författarens relation till konstnären Harry Dodge, som är gender-fluid och under bokens gång påbörjar testosteroninjektioner. Och vi följer i samband med det hur berättaren genomgår en graviditet. Likt argonauternas skepp Argo i den grekiska mytologin, som bit för bit byts ut under resans gång men likväl behåller sitt namn och sin identitet, klargör Nelsons gestalter hur kärleken villkoras av ständig förändring – och hur omvänt all förändring villkoras av kärlek.

Nelsons kompromisslösa och genreöverskridande Argonauterna har jämförts med Roland Barthes och Susan Sontags mest banbrytande verk. Kritiker i både USA och Europa har hyllat den som ett mästerverk.


MAGGIE NELSON [f. 1973] är en amerikansk författare, poet, essäist och forskare, bosatt i Los Angeles. Med Blått [Bluets, 2009] gjorde hon sig ett namn i hemlandet, innan hon slog igenom internationellt med den sedermera flerfaldigt prisbelönta memoarboken Argonauterna [The Argonauts, 2015]. Utöver dessa har Maggie Nelson skrivit tre essäböcker och fyra diktsamlingar. Till vardags undervisar hon i kreativt skrivande på California Institute of the Arts.

(Modernista)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

152

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

207

Språk

Översättare