Arbatin lapset
Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.
Recension i Arvosteleva kirjaluettelo
Upphovsman
Utkommit i nummer
12/1988
2/1988
7-8/1988
Recension
Anatoli Rybakovin trilogiassa on tämä viimeinen osa hiljaisin. Kirjailija on keskittynyt toisaalta Sašan karkotuspaikkaan, toisaalta Varjan elämään Moskovassa. Stalin jatkaa puhdistus työtään, mutta hänenkin ympäriltään on väki vähentynyt. Historiasta tiedetään, mitä sille väelle tapahtui, ia sain romaanin tästä osasta sen vaikutelman, ettei Stalinin kuvaaminen ole Rybakovillekaan nyt kovin olennaista. Syvällisin ja antoisin ihmiskuvaus osuu juuri Sašaan ja Varjaan, näihin nuoriin, jotka nyt lopullisesti tiedostavat Neuvostoliiton kauhistuttavan tilan. Samalla kummankin nuoren itsenäinen ajattelu lujittuu. Se on sitä ajoittain aavistelevaa, ajoittain jo kirkasta tietoisuutta, jonka varaan jäivät neuvostoyhteiskunnan arvokkaimmat ihanteet.
Kun neuvostoliittolainen kirja herättää huomiota, voi syynä olla yleinen, jopa kansainvälinen arvo tai sitten kirja saattaa olla tärkeä Neuvostoliiton henkisen ilmapiirin mittaajana. Neuvostoliitossa on Arbatin lapset 1 näyte siitä, miten nyt voidaan kirjoittaa 30-luvun alkupuolen Stalinista, ja totta kai myös meitä kiinnostaa lukea noista valtakamppailuista. Monien suomalaistenkin Moskovan kävijäin tuntema Arbat on vetävä miljöö, ja Rybakov sommittelee ja liikuttelee sikäläistä nuorten ryhmää taitavasti. Ryhmässä on tyyppejäkin kiipijästä alkaen, mutta kirjallisuutena antoisinta ja kunnioitettavinta on kahden, kolmen vilpittömän nuoren kasvun kuvaus, kuvaus siitä, miten heidän avointa isänmaallista ja sosialistista tahtoaan loukataan. Kertomus siitä, miten maailma paljastuu ja miten arvoja koetellaan, osoittaa kirjailijan hienon kyvyn juuri vähittäisen muutoksen tutkijana ja kuvaajana. Nimenomaan tämä kyky saa odottamaan uteliaana jatko-osia.