Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Bröd och vapen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Bröd och vapen är tredje och sista delen av Dag Solstads stora romanserie om Norge och den tyska ockupationen under andra världskriget. Centrum för handlingen är arbetarkvarteren i Oslo- Tiden är 1941-1944, och författaren ger en levande skildring av krigsårens dagliga svårigheter: matbrist, kyla, hårda villkor på arbetsplatserna och en dov och upprörd vrede över ockupationsmaktens soldater som rör sig överallt. På fabriker och andra arbetsplatser börjar diskussionerna handla om sabotage och motstånd. Några ansluter sig till motståndsrörelsen, tvingas leva i det fördolda och löper ständig risk att fängslas och avrättas. Andra låter locka sig att ta arbete i Tyskland eller ta värvning i den tyska armén. Motsättningarna ökar kring frågan om väpnat motstånd och aktivt sabotage och efterkrigstidens nya konflikter börjar anas. (Baksidestext)

Huvudpersoner

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Alf Lindgren stod vid hörnet av Thorvald Meyers gate och Nordregate och väntade på spårvagnen medan han stirrade på arbetarna som var på väg. Några gick. Två och två tillsammans, eller ensamma, de gick och slet skorna mot trottoaren, bara för att spara in spårvagnsbiljetten! Vilka dumheter.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

234

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk