Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.
I Getsemane
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Med "Märit" gjorde Ing-Marie Eriksson för tre år sedan en av de mest uppmärksammade svenska romandebuterna på senare år. Det centrala temat i hennes nya bok är en människas lidande sett genom omgivningens ögon. Torparkvinnan Magdalena sägs ha levat ett äventyrligt liv, hon har också känt på slit och fattigdom. Hennes svåraste prövning blir, när en av hennes söner, Georg, drabbas av en mystisk sjukdom. När läkaren till sist ställer diagnosen är det för sent att göra något. Georg blir den exklusive invaliden som får rätt att läsa, att spela schack. Byborna är fyllda av skräck och medlidande, deras känslor följer ett primitivt mönster. Så menar berätterskans farmor att den sjuke är ett offerlamm, som är utsett att sona det onda de andra har gjort för att de skall få förlåtelse - på så sätt får hans liv en betydelse utan gränser!
Scener och figurer i romanen etsar sig för alltid in hos läsaren: berätterskans pappa torparen inbjuder bönderna att gå husesyn, Georg susar beundrad fram på sin röda motorcykel, en liten grupp besökare lämnar med böjda huvuden Magdalenas stuga utan att ha lyckats få kontakt med den sjuke...
I Getsemane handlar om svåra lidanden men är ändå en ljus och mänsklig bok, full av värme och humor. Sällan har samhörigheten fattiga människor emellan fått mera gripande och äkta uttryck.
(baksidestext)
I Getsemane handlar om svåra lidanden men är ändå en ljus och mänsklig bok, full av värme och humor. Sällan har samhörigheten fattiga människor emellan fått mera gripande och äkta uttryck.
(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Namn
Undertitel
[roman]
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
286