Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Dvärgarna

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Då puffade någon mig i ryggen. När jag vände mig om stod den polerade gossen med de blanka ögonen och konduktörsmössan och höll sin pistol mot min gamla skalle. Den här gången missar jag inte. Vinden missade inte heller hans mössa. Den revs av och fladdrade bort som ett slocknat tomtebloss. Det bekymrade honom föga. Han siktade fortfarande med pistolen på mig och ropade så högt att det var risk att cyklisterna på Sockenvägen som tåget just passerade, skulle höra det: Din förbannade drummel, nu är det i alla fall täfft! Det är hemma hos Kitty, väninna till en gammal skolkamrat som gjort kometkarriär i resebyråbranschen, som Harry Friberg möter dvärgarna. De är mycket naturtroget utförda miniatyrfigurer, avsedda att befolka de leksakståg som hon handlar med. Men att det också finns dvärgar av annat och högst överraskande slag står klart sedan Kitty givit sig ut på en ödesdiger resa. Den går i gryningen med tåg 103 från Stockholms Central och slutar i djupaste mystik på Södra station. Järnvägsresan leder Harry Friberg och kriminalchefen Vesper Johnson in i ett av de mest förbryllande företagen på deras äventyrliga bana. De får se att bangårdarnas välsmorda värld kan bjuda på stora sensationer, innan de i hisnande fart kan passera den gåtfulla färdens sista växel.

Stieg Trenter (1914-1967) föddes som Stig Johansson men tog namnet Stieg Trenter efter att först ha använt det som pseudonym, idén fick han från E.C. Bentleys deckarklassiker Trents sista fall. Stieg Trenter var journalist och en mycket uppskattad kriminalförfattare och stockholmsskildrare. Han räknas till De Fyra Stora (tillsammans med Maria Lang, Hans-Krister Rönblom och Vic Suneson). Han debuterade 1943 med kriminalromanen Ingen kan hejda döden. I Farlig fåfänga (1944) introducerade han fotografen och amatördetektiven Harry Friberg, och litet senare också hans ständige vapendragare, kriminalaren Vesper Johnson. Harry Friberg är tecknad efter Trenters nära vän, mästerfotografen KW Gullers.

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

detektivroman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

194

Språk