Fyrverkeriet

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

9/1931

Recension

Med denna samling av fyra noveller föreligger nu för första gången på svenska en bok av Aldous Huxley, den – åtminstone enligt alla litterära finsmakare – främsta bland Englands unga efterkrigsförfattare, den generation av litteratörer, som med skoningslös kritik och öppenhjärtig respektlöshet gått till storms mot allt i dess ögon gammalt och förlegat, osant och skenheligt i det väl konserverade engelska samhället. Novellerna avslöja också ett artistiskt raffinemang och en intellektuell skärpa av enastående art. Huxleys skarpa ironi är lekande elegant men samtidigt frätande, han är sprakande kvick och till synes allvetande – alla samtidens problem behandlar han med överlägsen skicklighet. Otvivelaktigt en fin konstnär och en dialogens mästare. Men om det också är en sann njutning att läsa denna fulländade novellkonst, så lämnar den en i alla fall på något
sätt otillfredsställd; det hela är alltför artificiellt, alltför beräknat och skickligt gjort. – ”Fyrverkeriet” representerar en litteraturart, som främst uppskattas av en utvald och begränsad läsekrets, men dess författare är en så glansfull exponent för vår tid och dess kultur, att hans böcker ha sin givna plats i alla bibliotek.