Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Han - hon - ingen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Med den psykologiska lidelse som är en av hans mest fascinerande författaregenskap skildrar Sivar Arnér i "Han - Hon - Ingen" några människor som var och en på sitt sätt kämpar med det problem som kanske är vår tids centrala: svårigheten att nå fram till en fruktbar kontakt med en annan människa och med verkligheten. Huvudpersonen Yngve, en trettiofem års man med ett stradat äktenskap bakom sig, känner ständigt ett avstånd mellan sig och omvärlden, som gör det omöjligt för honom att verkligen engagera sig i liv eller kärlek. Majgret söker hos älskare efter älskare en gemenskapsupplevelse som inte skall sluta i äckel. Ruben svansar som en hund efter nådiga smulor och hugger när han känner sig avspisad. Gurli, hans hustru, är den starka, som har lärt sig att inte begära mer av människor än de kan ge och därigenom har nått fram till oberoende.
För Yngve öppnar sig i en katastrofal stund en möjlighet att göra slut på olust och slentrian, komma verklighet in på livet och bli oupplösligt knuten till ett par andra människor. Den absurda gärning han beslutar sig för får emellertid oväntade konsekvenser. Han övervinner avståndet, men finner att han inte behöver närheten. Han blir fri och stark nog att vara Ingen. Man kanske också kan säga att han blir vuxen.
Varje ny bok av Sivar Arnér befäster allt starkare hans ställning som en av vår moderna litteraturs allra främsta människoskildrare. Hans slagruta ger säkra utslag, och han borrar sig ner till de dolda källsprången med hjälp av en berättarteknik och en still som i "Han - Hon - Ingen" är mera finslipade och suveräna än någonsin. Därtill kommer i denna bok ett även i yttre mening mycket spennande händelseförlopp, vilket ytterligare förstärker berättelsens starka grepp om läsaren.

(baksidestext, Bonniers 1951)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

238

Språk