Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Nässlorna blomma

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Nässlorna blomma är en självbiografisk roman från 1935 där Harry Martinson diktat in sin barndom i all dess övergivenhet, fattigdom och hårdhet. Tidigt faderlös och övergiven av sin mor var pojken hänvisad att omhändertas av socknen. Han utackorderades till olika bönder, fick slita hårt och blev för det mesta illa behandlad. Ett liv utan känsla av trygghet där endast skolan erbjöd vissa ljuspunkter. Ändå är det inte en alltigenom mörk bok: den torftiga verkligheten är sammanvävd med pojkens fantasier och ovanliga förmåga att ta tillvara "de ringas rikedomar". Det växer mest nässlor men även de kan blomma...

(Baksidestext, Bonnier 1974)

Nässlorna blomma, som vanligen betraktas som Harry Martinsons huvudverk på prosa, är än idag en ovanligt omskakande läsupplevelse. Berättelsen om sockenpojken Martin Tomasson och hans öden på de gårdar där han ackorderas ut har en mirakulös balans även när hans ensamhet ter sig avgrundsdjup. Martin förlorar ju i stort sett alla människor som betyder någonting för honom. Men om Nässlorna blomma gestaltar en närmast ofattbar övergivenhet så skildrar den lika övertygande en envis och okuvlig överlevnadsvilja en förmåga att trots allt söka det ljusa i tillvaron.

(Bonnier 2000)
Oförglömlig barndomsskildring

Nässlorna blomma är berättelsen om sockenpojken Martin Tomasson och hans öden på de olika gårdar dit han ackorderas ut. Han förlorar i stort sett alla människor som betyder någonting för honom och hans ensamhet ter sig avgrundsdjup. Men mitt i en närmast ofattbar övergivenhet så besitter den lille pojken en övertygande envis och okuvlig överlevnadsvilja - en förmåga att trots allt söka det ljusa i tillvaron.

Nässlorna blomma, som betraktas som Harry Martinsons mest betydande prosaverk, är än idag en ovanligt omskakande läsupplevelse.
Höstens klassiker från Albert Bonniers klassikerserie rymmer fyra svenska genombrottsromaner från 1900-talet.

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Det lär ha varit på hösten 1894. Olav Tomassson vände hem efter elva långa år i sydligaste södern. Ett brev hade nått honom där han med sin feta ullsax stod och klippte får i Tasmanien:
Kom hem, käre Olav, för nu är det arv. Hanna och Wilgot.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.