Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Orolig barndom

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Orolig barndom av den finske författaren Oiva Paloheimo är berättelsen om den nioårige Lauris upplevelser i fabriksstaden Tammerfors under intrycket av den främmande och tryckande atmosfären, som första världskriget och inbördeskriget för med sig. Men tonvikten ligger ingalunda på de yttre händelserna. Författaren återger dem i »barnperspektiv», sådana de avspeglas inom pojken själv, när han med spelande fantasi, vaket och nyfiket bygger upp tillvaron.
Lauri är född utom äktenskapet. Hans far har överlåtit hans uppfostran till tant Björklund. Moderlösheten, motsatsen mellan det trånga, glädjelösa hemmet och den lockande, vida världen därutanför, konflikterna och striderna i de vuxnas värld ger pojkens tankar egna problem att syssla med. I hans själ bryts intrycken liksom i ett prisma. Författaren skildrar Lauris utveckling: hur han kommer att känna sig alltmer ensam och lösryckt, hur lekarna förlorar sin tjusning och blir grymmare, hur hans eget öde utformas med skärande bitterhet - och hur han till slut återknyter kontakten med verkligheten, när han väl återfunnit sig själv. Skildringen av den nioårige Lauri är genomförd med fin barnpsykologisk analys och lyrisk inlevelse, den är både utsökt och omedelbar.
Men författaren tecknar också med säker hand miljön och typerna kring Lauri och den gårdsplan som är hans livs lekplats. Tant Björklund, vars ömhetsbehov fullt tillfredsställs av den gula kanariefågeln Edith, hennes grubbelsjuke bror med hans ångestfyllda undergångsprofetsior, Åkar-Helminen, som odlar sin ensamma fylla för att i lugn och ro kunna grunna över världens gång, den »klassmedvetna» Lahtinen, som försöker uppträda som hänsynslös handlingsmänniska, Lauris livsbejakande far - alla är levandegjorda med kärv humor och mänsklig medkänsla.
»Orolig barndom» är en bok utan patos och konstruktioner. Författarens egna upplevelser ligger till grund för berättelsen, som på ett märkligt sätt fångar barnets värld och som samtidigt med fin iakttagelseförmåga inregistrerar den yttre verklighetens skiftande återspegling i barnets mottagliga väsen.

(baksidestext)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Tant Hanna Björklund hade aldrig kunnat ana, att sockret en gång skulle bli anledningen till den största oron i hennes liv. Men ändå höll det på att gå därhän. Bristen på livsmedel började bli alltmer hotande, och det var fara värt, att den inom kort skulle bli alldeles slut med sockret. Och hur skulle det gå i så fall? Numera vågade man bara mycket föriktigt tänka på framtiden. Och tant Hanna Björklund var långtifrån den enda, som under den här tiden bar på en börda av fruktan och bekymmer.
Det var hösten år 1917. Världskriget hade redan pågått över tre år, och likt en översvämning började bruset från det störa friden i det arbetsfyllda Tammerfors. Fabrikerna var i gång liksom tidigare, och det jämna rasslet av maskinerna förenade sig tryggt med det oavbrutna dånet av Tammerkoski fors. Men någonting var på tok i alla fall. Det var som om någon hade slängt sand och småsten mellan de stora hjulen i fabrikerna. De gnisslade otäckt. I luften surrade det av märkvärdiga förebud, som hotade ändra riktningen av tusentals öden. Det var många, som dristigt hoppades på att tillvaron med ens skulle vända sig mot en tid av överflod och rikedom, men också bland de mest missnöja fanns det inte så få, som tvivlade på den möjligheten och gärna skulla ha sett, att ödet hade låtit dom driva fram i samma banor som tidigare. De skulle nog ha varit nöjda med det.

Ur Oiva Paloheimos Orolig barndom (Levoton lapsuus, 1942; översättning från finskan av Ragnar Ekelund, 1945)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

173

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

203

Språk

Översättare