Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sibyllan

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning


Roman från antikens Delfi. Temat är människans möte med det hemlighetsfulla som hon kallar Gud. Sibyllan, Apollontemplets mest berömda sierska, som förbrutit sig mot guden och fördrivits upp i bergen, berättar sin historia för den vandrande juden. Sibyllan är utvald till Guds brud men älskar samtidigt en människa.

Med Sibyllan inledde Pär Lagerkvist sin religiösa romansvit och berättelsen kretsar kring avvägningen mellan jordisk kärlek och kärleken till Gud. Förordet har Majgull Axelsson skrivit.

Med Sibyllan inledde Lagerkvist sitt religiösa epos i fyra delar (Sibyllan, Ahasverus död, Pilgrim på havet och Det heliga landet). Romanen Sibyllan handlar om en enkel bondflicka som blir upptagen till en sierska i ett tempel där hon tvingas utföra religiösa danser. Hon blir behandlad som en slav i templet och hennes tillvaro präglas av ångest och förvirring. Hon blir också förälskad, något som är förbjudet.

Flickan offrar sitt liv på flera plan, både personligt, kroppsligt och andligt. Det centrala temat i romanen är avvägningen mellan jordisk kärlek och kärleken till Gud.

Till fyrtioårsminnet av Pär Lagerkvists död 2014 inledde Brombergs ett stort bokprojekt där vi under de kommande åren återutger stora delar av Lagerkvists författarskap.

(Brombergs)
Sibyllan är en roman av nobelpristagaren Pär Lagerkvist från 1956. Den inleder Lagerkvists religiösa epos i fyra delar (Sibyllan, Ahasverus död, Pilgrim på havet och Det heliga landet). Det centrala temat i Sibyllan är avvägningen mellan jordisk kärlek och kärleken till en gud. Sibyllan är berättelsen om en enkel bondflicka som blir upptagen till sierska i ett närbeläget tempel. Där skall hon utföra religiösa danser. Hennes tillvaro är ångestpräglad och förvirrad, då hon snarare blir behandlad som slav än som en betydande person. Hon blir också förälskad, vilket är förbjudet. Hon offrar sig på flera plan, både personligt och andligt, och floden fungerar som bakgrund och symbolik till hennes livsöde.
(Wikipedia)

Liksom Pär Lagerkvists övriga korta romaner – ”Bödeln”, ”Dvärgen” och ”Barabbas” – är ”Sibyllan” till det yttre en enkel legend med den muntliga berättelsens sällsamma förmåga att fängsla. Två urgamla myter bildar underlaget, traditionen om Ahasverus, som förbannades av Gud och dömdes till ett evigt jordeliv, och de hedniskt dunkla berättelserna om oraklet i Delfi. De båda motiven vävs samman till en storslagen och gripande bild av mänsklig och gudomlig kärlek och av människornas vilsenhet och förlamning inför det gudomliga.
Dessa människor tecknar Lagerkvist med en ömsint vardaglighet, som gör dem och deras problem tidlösa, men samtidigt så påtagliga och angelägna att de speglar vår egen tid och situation.
(baksidestext, Bonniers 1959)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

221

Språk

Utgivningstid

Sidantal

194

Förlag

Språk

Översättare