Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Anteckningar från ett källarhål

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Anteckningar från ett källarhål" är ett viktigt verk i Dostojevskijs produktion. Den utkom 1864, och de problem som behandlas skulle senare bli centrala i de stora romanerna. Boken skildrar en sjuk och plågad människa som lever i självvald isolering i ett torftigt och otrevligt rum någonstans i utkanten av S:t Petersburg. Från sitt "källarhål" betraktar han verkligheten utan att delta i den. Han hänger sig åt en förtärande självanalys och representeras en extrem individualism. Men en dag möter han, i en gatflickas gestalt, ett annat sätt att förhålla sig till tillvaron: kärlekens och självuppoffringens.
"Anteckningar från ett källarhål" är en mycket kort berättelse, men den är skriven med en frenesi och en hetta som gör den till i verklig mening levande litteratur.

(Baksidestext, Tiden 1970)


Anteckningar från källarhålet - denna till omfånget så anspråkslösa bok - rymmer hela den ideologiska grund som Dostojevskij sedan byggde vidare på i sina efterföljande mer uppmärksammade verk Brott och straff, Idioten och Bröderna Karamasov.
Här går han för första gången in på de existentiella problem som han sedan skulle brottas med hela sitt liv: kärleken och lidandets villkor, förhållandet mellan förnuft och vilja, människans rätt - och skyldighet - att vilja det oförnuftiga, att tro det orimliga, att ge sig det levande livet i våld.

(från baksidestext, Atlantis 1985)
"Jag är en sjuk människa ... arg och elak. En motbjudande människa ... " Så inleds den kanske mest säregna av alla Fjodor Dostojevskijs romaner, En underjordisk dagbok, som Lind & Co nu presenterar i en efterlängtad nyöversättning av Barbara Lönnqvist, som häromåret gav ut en kritikerhyllad volym med ett urval av Anna Achmatovas dikter och som dessförinnan översatt bland andra Leo Tolstoj och Danilo Kis. Romanens dagboksskrivare och berättare är en före detta tjänsteman som dragit sig tillbaka till sitt kyffe i utkanten av Sankt Petersburg sedan han fått ett mindre arv. Här isolerar han sig - går under jorden - och gör i sin dagbok häftiga utfall mot den samtid som han inte vill - eller kanske snarare inte kan - inordna sig i. Bland allt han funderar över finns just skillnaden mellan att vilja och att kunna. I detta tänker han fritt på ett vis som känns omvälvande än i dag. En underjordisk dagbok är en alltigenom tankeväckande och djupt fängslande roman som med tiden kommit att räknas som en av Dostojevskijs allra främsta och vars ryktbarhet bara fortsätter att växa. Den har tidigare kommit ut på svenska under titeln Anteckningar från källarhålet, men som Barbara Lönnqvist påpekar i sitt efterord är detta "källarhål" en felöversättning som följt med från den tyska översättningen av romanen. Här ges nu detta verk, en svensk språkdräkt som bättre överensstämmer med originalet och som gör den arma men okuvligt upproriska dagboksskrivaren till en medmänniska vars röst hotar att drabba oss med en kraft som kan förändra liv.

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Jag är en sjuk man, en elak man, en frånstötande man.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

168

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

146

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Atlantis: 2004.
Litteraturfrämjandet: 1989.

Utgivningstid

Sidantal

186

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1948 med titeln: Anteckningar från ett källarhål. Även utgiven med titeln: Anteckningar från källarhålet. Första upplaga i denna översättning 2010

Utgivningstid

Sidantal

136

Förlag

Språk

Lisätietoja

Tiden: 1953, 1956, 1961, 1965, 1970, 1974.

Utgivningstid

Sidantal

216

Förlag

Språk

Översättare