Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Färgen under huden

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I Färgen under huden får vi återse Anna Enberg och hennes två barn som Marianne Peltomaa tidigare skrivit om i romanerna Resan (2000) och En riktig familj (2002). Nora är fjorton år gammal och också Pablito är på god väg att bli en stor pojke. Annas barn är födda i Colombia och hon har adopterat dem som ensamförsörjande mamma. Efter en svår barndom bor Nora och Pablito i välfärdslandet Finland, där allt är bra, åtminstone på ytan. Noras bästa vän är född i Indien och heter Maria. Hon adopterades så tidigt till Finland att hon inte har några egna minnen av sitt första land. Nu vill hon förankra sin identitet i sitt ursprung och få en känslomässig kontakt till det. Hennes intresse växer till ett behov som till sist börjar dominera hennes tankar och känslor. Det förvandlas till något suggestivt som är svårt att behärska för en femtonårig flicka med vacklande identitet. Maria förändras och det gör också hennes relation till andra, till Nora.

Frågorna romanen väcker är angelägna: De handlar om vad som helt plötsligt kan drabba en familj och hur illa beredd en familj kan vara. De handlar om vänskap och trofasthet, som inte så mycket är beroende av ålder som av inre mognad och styrka. De handlar om att utvecklas till en fungerande vuxen med sammanhållen identitet, oberoende av ursprung och tidiga kriser i livet. De handlar om rätten att hitta fram till sig själv och att vara sin egen person.

Marianne Peltomaa debuterade som författare 1990 med diktsamlingen Det redan sagda. Efter det har hon skrivit flera romaner och två kriminalromaner. Av dem kandiderade Inget ljus i tunneln för det nordiska deckarpriset Glasnyckeln 2005. I sina romaner har Marianne Peltomaa intresserat sig såväl för kollektivet och den sociala dimensionen som för enskilda individer och relationer.

(Schildts)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

246

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

261

Förlag

Språk

Översättare