Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Mödramärg

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Årets bok-vinnaren tillbaka med stilsäkert vindlande berättelse!

Majalis är tilltufsad av den stora världen och den olyckliga kärlekens grymhet när hon återvänder till föräldrahemmet från Dublin. Bakom det ombonade och bekanta anas att det inte heller hemma i tryggheten alltid varit ljust. Nu är båda föräldrarna döda och Majalis bläddrar i moderns dagbok i jakt på svar.

Samtidigt bildar hon en treenighet med grannarna Stigga och Torsten för att försöka få stopp på den hotande exploateringen av marken och berget. Berget, ja. På 1600-talet brottades på samma plats en kvinna vid namn Nienna mot herrarnas råa ignorans av naturens krafter.

I Mödramärg fördjupar sig Tina Harnesk i en annan del av den samiska historien och sin egen lulesamiska släkts öden. Vi får följa två kvinnoöden i två tidsåldrar. I fokus står såväl moderskap som exploateringen av Sápmi.

Berättat med Tina Harnesks varma unika språkglädje som känns igen från den hyllade debuten och Årets bok-vinnaren Folk som sår i snö. Det nutida gruvhotet i Mödramärg är fiktivt, men just nu pågår ett flertal liknande processer runt om i Sápmi där samer och naturskyddsorganisationer slåss för att freda markerna.

Tina Harnesk är född 1984 och bor på ett berg utanför Arvidsjaur med sin man och barn. Hon är uppvuxen i Jokkmokk. Hennes debut Folk som sår i snö utsågs till Årets Bok 2023 och rättigheterna har sålts till 17 länder.

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

478

Språk