Ett fönster mot 1600-talet och andra berättelser

Typ

essäer, samlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En rikt illustrerad och mångfacetterad essäsamling där temat spänner från engelskt 1600-tal till nordisk botanik, växternas evolution och ett flertal personporträtt.

Kurt Nordman är pensionerad företagsledare och bergsråd, amatörbotanist och skribent, och hans berättarglädje och skarpsynthet blir bokens röda tråd.

1600-talets senare hälft var en innehållsrik period i Englands historia. England blir åter en monarki efter den republikanska Cromwell-eran, landet råkar i krig, en pestepidemi bryter ut och Londons medeltida kärna förstörs i en storbrand.

Kurt Nordman, pensionerad företagsledare och bergsråd, beskriver i bokens titelberättelse dessa händelser med utgångspunkt i Samuel Pepys berömda dagbok från tiden. Pepys stod som administratör i örlogsflottan nära kungen, men dagboken ger också en färgstark bild av människor och dagligt liv i hans egen omgivning.

Författaren har även andra strängar på sin lyra. Som avancerad amatörbotanist skriver Nordman om nordiska vildrosor, om växternas evolution och om Estlands natur.

I boken ingår också ett flertal personteckningar, bland annat av författarna Frans. G. Bengtsson och Sten Selander.

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

171

Språk