Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.
La cheffe, roman om en kock
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Marie NDiaye, en av Frankrikes främsta författare och ständigt nobelpristippad, har skrivit en roman som en hyllning till gastronomin som konstform: ljusare och mer lättillgänglig än hennes tidigare romaner, men lika fascinerande och gåtfull.
La cheffe, som hon boken igenom kallas, kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som fjortonåring iväg till en förmögen familj för att där arbeta som hemhjälp. När kocken i familjen åker på semester så får hon ta över köket och upptäcker då den kulinariska konsten och en helt ny värld.
Sexton år gammal blir hon gravid, vem pappan är förblir oklart. Hon föder en dotter som delvis får växa upp hos hennes föräldrar, alltmedan hon satsar allt på sitt yrkesliv, utvecklar nya rätter, öppnar restauranger, får sin första Michelinstjärna och senare också får bevittna allt detta rasa ihop.
Vi får följa hennes liv, hennes såriga relation till sin dotter och hennes livslånga passion för gastronomin.
Berättaren i boken är en anställd på en av hennes restauranger, han är bara hälften så gammal som hon, han beundrar och älskar henne på avstånd, och det är genom hans berättelse som vi får lära känna denna outgrundliga, mångbottnade person.
"La cheffe – roman om en kock" är en hypnotisk hyllning till skapandet, oavsett form.
Marie NDiaye, född 1967, är född och uppvuxen i Frankrike. På svenska finns sedan tidigare "Tre starka kvinnor", som tilldelades Gouncourtpriset 2009, "Mitt instängda hjärta" och "Ladivine". 2013 nominerades hon till Man Booker International Prize.
(Natur och Kultur)
La cheffe, som hon boken igenom kallas, kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som fjortonåring iväg till en förmögen familj för att där arbeta som hemhjälp. När kocken i familjen åker på semester så får hon ta över köket och upptäcker då den kulinariska konsten och en helt ny värld.
Sexton år gammal blir hon gravid, vem pappan är förblir oklart. Hon föder en dotter som delvis får växa upp hos hennes föräldrar, alltmedan hon satsar allt på sitt yrkesliv, utvecklar nya rätter, öppnar restauranger, får sin första Michelinstjärna och senare också får bevittna allt detta rasa ihop.
Vi får följa hennes liv, hennes såriga relation till sin dotter och hennes livslånga passion för gastronomin.
Berättaren i boken är en anställd på en av hennes restauranger, han är bara hälften så gammal som hon, han beundrar och älskar henne på avstånd, och det är genom hans berättelse som vi får lära känna denna outgrundliga, mångbottnade person.
"La cheffe – roman om en kock" är en hypnotisk hyllning till skapandet, oavsett form.
Marie NDiaye, född 1967, är född och uppvuxen i Frankrike. På svenska finns sedan tidigare "Tre starka kvinnor", som tilldelades Gouncourtpriset 2009, "Mitt instängda hjärta" och "Ladivine". 2013 nominerades hon till Man Booker International Prize.
(Natur och Kultur)
Ämnen och teman
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
326