Kuvataide kirjallisuudessa
Kirjallisuus on inspiroinut kuvataiteilijoita Pablo Picassosta Akseli Gallen-Kallelaan. Mutta miten kuvataide taipuu sanoiksi ja virkkeiksi? Tähän kirjahyllyyn on koottu romaaneja viime vuosikymmeniltä, joissa taidemaalareilla tai maalauksilla on merkittävä rooli.
Max Porter: Francis Baconin kuolema
Taidemaalari Francis Bacon (1909–1992) eli viimeiset elinpäivänsä pienessä hoitokodissa Madridissa. Romaani on vimmainen yritys tallentaa Baconin maalaustyyli paperille.
Zadie Smith: Kauneudesta
Humoristisen älykäs romaani etnisiltä taustoiltaan eroavien perheiden vaiheista ja valinnoista. Haitilaisen taiteilijan Hector Hyppoliten maalaus Maitresse Erzulie saa tarinassa keskeisen roolin.
Siri Hustvedt: Säihkyvä maailma
Arvoituksellinen kuvaus New Yorkin taideympyröistä, missä ihmissuhteet ja valtataistelut kietoutuvat toisiinsa.
Ildefonso Falcones: Sielujen maalari
Taidemaalari Dalmau Sala elää köyhää taiteilijaelämää Barcelonassa vuonna 1901. Kaupunki on jakautumassa kahtia teollistumisen ja modernisaation pyörteissä.
Venla Hiidensalo: Suruttomat
Helmi Vartiainen pääsee opiskelemaan Ateneumin piirustuskouluun Helsinkiin. Siellä hän kohtaa kapinallisen Tyko Sallisen, salamarakastuu ja avioituu. Helmi toivoo tasaveroista taiteilijaliittoa, mutta Tykon kiivas temperamentti kääntää Helmin elämän suunnan.
Pirkko Soininen: Ellen
Romaani koostuu rohkean ja itsenäisen Ellen Thesleffin fiktiivisistä päiväkirjamerkinnöistä.
Eppu Nuotio: Maggie ja minä
Taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin avioliitto natisee liitoksissaan, kun hän maalaa kalliolla alasti tanssivaa Maggie Gripenbergiä. Toisella aikatasolla Vennyn ja Maggien tarina ei jätä Kansallisteatterin puvustossa työskentelevää Hannaa rauhaan 2000-luvun Helsingissä.
Rakel Liehu: Helene
Rakel Liehu on tutkinut kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin elämää, kulkenut taidemaalarin merkitsemissä paikoissa, sukeltanut hänen teoksiinsa ja tavoitellut hänen mielenmaisemaansa.
Thomas Bernhard: Pakkanen
Lääketieteen opiskelija saa tehtäväkseen tarkkailla ohjaavan opettajansa veljeä, Strauch-nimistä taidemaalaria, syrjäisessä kylässä. Opiskelija uppoaa maalarin yhä absurdimmaksi hajoavaan ajatteluun. Ilmestyessään vuonna 1963 teos räjäytti Itävallan kirjallisuuden kentän.
Kazuo Ishiguro: Menneen maailman maalari
Toinen maailmansota on päättynyt, Japanin jälleenrakennus ja amerikkalaistuminen ovat hyvässä vauhdissa. Vanheneva taiteilija Masuji Ono asuu isossa, rappeutuvassa talossaan yhdessä tyttärensä kanssa. Ishiguro kirjoittaa taiteesta ja politiikastakin, kunnianhimosta ja kunniantunnosta, menneisyydestä ja nykyajasta.
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.