Lukuromaaneja iltojen iloksi
Näin syksyn alettua on mukava laittaa villasukat jalkaan ja sytyttää lukulamppu. Kustantajilta ropsahtaa mukava syksyn kirjasato. Pahus vain, että niiden helmistä on usein kevätpuolelle kestävät varausjonot. Niitä odotellessa voi tarttua vähän vanhempiin ja ehkä vähemmälle huomiolle jääneisiin tarinoihin. Tässä muutamia vinkkejä eri aikakausiin sijoittuvia tarinoita.
Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton (2018)
Lucy Barton joutuu viettämään yhdeksän viikkoa sairaalassa ja hänen äitinsä tulee katsomaan häntä. Äiti viipyy useita päiviä ja öitä. Tämä kohtaaminen antaa näille kahdelle tilaisuuden puhua rauhassa. Äiti kertoo asioita Lucyn lapsuuden maisemista ja auttaa Lucya hahmottamaan tarkemman kuvan muistoistaan. Äidin tarinoiden ja Lucyn omien muistojen myötä lukijan eteen piirtyy kuva romaanin päähenkilön, Lucy Bartonin, karusta lapsuudesta. Vaietuista asioista ei edelleenkään hiiskahdeta, tärkeintä on äidin läheisyys. Tämä hieno kirja kuvaa ihmisten välisiä suhteita ilman sentimentaalisuutta, mutta suurella tarkkanäköisyydellä ja myötätunnolla. Teksti on kuulasta ja tarkkaan pohdittua. Lucy ei suinkaan kerro kaikkea, vaan antaa lukijan oivaltaa ja pohtia merkityksiä.
Kate Quinn: Koodinimi Alice (2018)
Kirja on todellisuuteen perustuvaa fiktiota ensimmäisen maailmansodan naisvakoojista. Tätä aihetta ei juurikaan ole kuvattu tai naispuoliset vakoojat on nähty hyvin stereotyyppisinä hahmoina. Tätä kautta kirjaan tulee myös feministisiä sävyjä. Brittiläinen Eve Gardner värvätään vakoojaksi Ranskaan. Hän työskentelee tarjoilijana saksalaisten suosimassa ravintolassa, koska osaa hyvin sekä ranskaa että saksaa. Hänen tehtävänsä on kuunnella rentoutumaan tulleiden sotilaiden keskusteluja mahdollisimman huomaamattomasti. Hän kuuluu vakoojaverkosto Aliceen, jonka johtajana toimii neuvokas ja rohkea Lili, jolla on esikuva todellisuudessa.
Quinn kuljettaa tarinaa kahdessa aikatasossa, jotka ovat 1915 ja 1947. Tarinan toinen päähenkilö yhdysvaltalainen opiskelija Charlie St. Clair on raskaana ja tästä ”pikku ongelmasta” tulisi päästä eroon Sveitsissä. Charlie kuitenkin karkaa äidiltään Lontooseen etsimään Eva Gardneria, jonka hän uskoo tietävän jotakin toisessa maailmansodassa kadonneesta serkustaan. Charlie taivuttaa alkoholisoituneen ja katkeroituneen Even lähtemään yhdessä autonkuljettajansa Finnin kanssa mukaansa Ranskaan selvittämään Rose-serkun kohtaloa. Vaikka aihe on rankka, Quinn kuvaa tapahtumia vetävästi ja romantiikkaakin on mukana.
Anna Misko: Armovuosi (2014)
On 1700-luvun loppu ja Karhinmäen kappalainen kuolee yllättäen. Miten turvataan lesken ja tämän lasten toimeentulo? Tavan mukaan uudeksi kappalaiseksi valitaan hakija, joka lupaa naida lesken tai tyttären. Armovuosi suo tilapäisen turvan, jolloin pappilan elämää koettelevat virasta kiinnostuneet kirkonmiehet. He käyvät arvioimassa pappilaa, leskeä ja tämän naimaikäisiä tyttäriä.
Sarjan toinen osa, Kultaokra, ilmestyi elokuussa. Pappilan tytär Maria pääsee muotokuvamaalarin oppiin ja matkustaa tämän mukana viipurilaiseen kartanoon.
Susan Vreeland: Artemisian rohkeus (2003)
Artemisia Gentileschi oli 1600-luvulla elänyt italialainen taiteilija barokin aikakaudella. Hänen kuuluisin maalauksensa lienee Judith surmaa Holoferneen (1620). Häntä pidetään nykyään yhtenä taitavimmista taidemaalareista Caravaggion innoittamassa sukupolvessa. Aikana jolloin naismaalareita ei hyväksytty taideyhteisöön, hän oli ensimmäinen naispuolinen taidemaalari, joka hyväksyttiin Firenzen taideakatemian viralliseksi jäseneksi. Hän kuului ensimmäisiin naistaiteilijoihin, jotka maalasivat historiallisia ja uskonnollisia maalauksia ajalla, jolloin niiden kaltaisten herooisten teemojen katsottiin olevan naisten ulottumattomissa. Gentileschi kävi oikeutta raiskauksestaan ja teki uransa maalauksilla, jotka on tulkittu feministisiksi. Nuorena koetun raiskauksen vaikutus teoksiin ja nöyryytyksestä irti kasvaminen ovat teoksen keskeisiä teemoja. Teos kuvaa Artemisian kamppailua miesten hallitsemassa maailmassa: uran ja perheen yhdistäminen vaati tuolloin naiselta sitkeyttä ja jatkuvaa taistelua perinteisiä rooliodotuksia vastaan.
Artemisia Gentileschi on yksi Miia Kankimäen mainion kirjan Naiset joita ajattelen öisin (2018) kuvauskohteista. Teos esittelee oman aikansa poikkeuksellisia naisia. Tästä kirjasta minä Artemisian löysin. Sieltä löytyy myös muita rohkeita omaa tietään kulkeneita naisia, jos sen tyyppinen historia kiinnostaa.
Pirjo Tuominen: Villit vedet (2018)
Parkkialus Nikolai aloittaa vuonna 1839 pitkän matkansa Venäjän keisarillisen imperiumin laidalta toiselle, Helsingistä Sitkaan, Venäjän Amerikan pääkaupunkiin. Lähtijöitä on paljon mm. suomalaiset kenraalikuvernööri Adolf Etholén, pastori Uno Cygnaeus ja nuori palvelustyttö Katarina Opman. Takanaan salaisuuksia kätkevä lapsuus Katarina lähtee matkalle, joka muuttaa hänen elämänsä suunnan. Valtavan Alaskan karu kauneus, kesyttömät intiaanit outoine tapoineen, lempeät aleutit, Sitkan värikäs seurapiirielämä, jännitys ja rakkaus täyttävät kauniin ja itsenäisen Katriinan elämän.
Zadie Smith: Swing Time (WSOY, 2017)
Romaani kuljettaa lukijaa monikulttuurisesta Lontoosta rujonkauniiseen Afrikkaan. Kaksi köyhää tyttöä haaveilevat tanssijan ammatista, mutta vain toinen heistä on liikunnallisesti lahjakas. Vuokrakasarmien köyhyydestä on kuitenkin vaikea ponnistella taiteilijan uralle. Nimettömäksi jäävä kertoja puolestaan pestautuu poptähden tiimiin ja ajautuu tämän mukana perustamaan tyttöjen koulua Länsi-Afrikkaan. Tyttöjen välinen ystävyys katkeaa, mutta toisistaan he eivät pääse irti.
Marsha Mehran: Lumoavien mausteiden kahvila. (Helmi, 2006)
Kolme iranilaissisarusta on paennut vallankumousta ja päätyy pieneen syrjäkylään Irlannissa. Kaikessa hiljaisuudessa siskokset puurtavat avatakseen kahvilan. Kun Babylon Café viimein aukeaa, eivät pikkukyläläiset otakaan sitä avosylin vastaan. Pikkuhiljaa kuitenkin huumaavat persialaiset tuoksut houkuttelevat epäluuloiset kyläläiset sisälle ja hitaasti Babylon Cafe kasvattaa vakiasiakaskuntaansa, keräten samalla muutaman vihollisenkin. Herkullisia reseptejä ja huumaavia tuoksuja yhdistettynä pienille kylille niin tyypillisiin ennakkoluuloihin.
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.