Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lunastettu maa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Viljo Saraja - siviilissä kansakoulunopettaja - kuului sodan aikana kersanttina JR 62:een ja toimi lääkintäupseerina, ryhmänjohtajana ja sitten rykmentin valistusupseerina. Sodan aikaisemmassa vaiheessa rykmentin miehet seisoivat sitkeästi Suvannon puolustuslinjalla, mutta helmikuun puolivälissä heidät siirrettiin Summan lohkolle, jossa vihollisen painostus oli suurin. Näin Viljo Saraja joutui sille rintamanosalle, jossa taistelut kävivät kiivaimpina ja ankarimpina ja jossa Suomen talvisodan ratkaisu tapahtui. Hän oli sodan viimeiseen laukaukseen saakka mukana tämän lohkon kiihkeissä taisteluissa, Kämärällä, Perossa, Talissa ja sitten lannistumattoman armeijan katkeralla vetäytymismarssilla rauhanteon jälkeen.
Näissä ulkonaisissa puitteissa Viljo Saraja eli sodan, eli sen rintamamiehenä ja suomalaisena, koki sen ulkonaiset vaiheet: tulilinjan räiskeen, kuumat päivät ja kylmät yöt, ja koki sen sisimmässään suurena isänmaallisena murroksena niinkuin sen koki koko Suomen kansa. Ja hänen sotaelämyksensä ovat kaikessa ankaruudessaan ja julmuudessaankin olleet rikkaat ja antoisat: Vihollisen yötä päivää päälle tunkeva valtava paine, nykyaikaisen koneistetun sodankäynnin kaikki kauhut, vaatimattomien suomalaisten sotilaiden ihmeellinen taistelukunto, herkeämätön rumputuli, uhkarohkeat partioinnit, veristen lähitaisteluiden melske, maanalaisen korsuelämän tunnelmat, toverielämä, juoksuhautahuumori ja aseveljeyden lujittama ystävyys, sitkeä elämäntahto kuoleman alituisessa läheisyydessä ja rehellisen sotilaan harras nöyryys elämän korkeimpien voimien edessä. Kaiken sen hän kuvaa "Lunastetussa maassa" mukaansa tempaavasti, havainnollisesti ja voimakkaasti, niin että lukija saa väkevän käsityksen siitä, mitä Suomen talvisota oli.
Mutta "Lunastettu maa" ei ole pelkkä rintamakuvaus, se on kertomus sodasta sellaisena kuin sen koko Suomen kansa koki: sen rintamasotilaat, sen kotijoukot, sen isät ja pojat, sen äidit, vaimot ja lapset. Se on joka piirroltaan tosi kuvaus säälimättömästä totaalisesta sodasta, mutta samalla kaunis ja harras todistus siitä syventyneestä isänmaantunteesta, joka syntyi suomalaisen sielussa silloin, kun maa taisteli elämästään ja urheat soturit lunastivat sen meille.

(takakansiteksti)

- - -


Tämä teos sai ensimmäisen palkinnon viime syksynä järjestetyssä sotakuvauskilpailussa. Se ehti olla kaupassa kolmisen viikkoa, ja tänä aikana siitä ilmestyi kolme painosta, yhteensä 23.000 kpl. Kolmaskin painos ehti loppua kustantajalta, mutta kirjakaupoissa sitä vielä on, ja uusi, neljäs painos ilmestyy lähipäivinä.


(Otava)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Korsussa on hiljaista, kuolemanhiljaista. Ne äänet, jotka ulkoa kantautuvat, eivät kuulu tänne. Ne ovat maanpäällistä, sodan jokapäiväistä elämää, räjähteleviä kranaatteja ja vinkuvia šrapnelleja. Mutta korsussa, maan alla on hiljaista. Lumipukuiset sotamiehet ovat ryhmittyneet tiiviiksi riveiksi. Niiden läheisyys tuo yhteenkuuluvaisuuden tunteen. On sanomattoman rauhallista, melkeinpä pyhää tämän hirsihalkoisen seinän pönkittämässä maakuopassa. Ulkona raivoaa sota. Täällä on valmistuttu iltahartauteen. Mitä sitten seuraa, se on eri asia. Jokainen tietää, että on aloitettava hyökkäys ja että se maksaa monta elämää, mutta ettei se ainakaan ole minun ja läheisimmän toverini elämä, niin ajattelee jokainen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

138

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

sotakuvaus

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

148

Kieli

Lisätietoja

2.-3. p. 1940. - 4. p. 1941.