Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Taivaan tuuliin

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Auran äiti on kuollut ja uudessa koulussa ei mene hyvin. Aura ei löydä ystäviä ja häntä kiusataan armotta. Lohtua Auran elämään tuovat sankarihahmot, ensin Peppi Pitkätossu ja sodan jumala Pallas Athene ja lopulta saksalainen terroristi Ulrike Meinhof. Ulrike Meinhofista tulee Auran esikuva, jonka esimerkkiä hän haluaa seurata. Kun Aura vielä tapaa Henrin, joka tuntuu ymmärtävän täsmälleen, mitä Aura ajattelee, Aura alkaa olla valmis kauheisiin tekoihin. Kirja herättää miettimään, minkälaiset koulukiusaamisen vaikutukset voivat kauheimmillaan olla ja mitä manipulointi saa ihmisessä aikaan.

(Minttu/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Aura on vasta pieni tyttö, kun hänen äitinsä kuolee. Tutkija-isän on vaikea päästä surun yli ja tukea tytärtään. Koulu on painajainen: Aura tekee aina kaiken väärin, pukeutuu väärin, näyttää väärältä ja puhuu väärin. On väärä. Opettajilta ei löydy apua - eihän meidän koulussa ole kiusaamista!! Helpotusta ei tahdo löytyä edes kirjeistä enkeli-äidille, joka petti Auran kuolemalla liian aikaisin, kesken kaikkea.

Vuosien kuluessa vain vähän muuttuu. Aura etsii epätoivoisesti ymmärtäjää aikuisista, jotka tuntuvat pettävän hänet yksi toisensa jälkeen. Kirjat tuovat lohtua, ja niihin tyttö uppoutuukin täysin: seikkailuja, myöhemmin historiaa, mytologiaa - mitä vain. Kun molemmat vanhemmat ovat tutkineet terrorismia työkseen, hakeutuu myös Aura äidin vanhan aiheen pariin: Ulrike Meinhof ja Punainen armeijakunta. Ulriken hahmossa toteutuu kaikki, mitä äitikin on ollut ja mitä Aura haluaa olla. Vahva, uskalias oman tien kulkija, joka ei pelkää uhrata yksittäisiä ihmisiä paremman tulevaisuuden puolesta.

Eräänä päivänä Aura kohtaa Henrin, sielunveljensä, joka psykopaattiluontonsa kaikella voimalla alkaa muokata Aurasta mieleistään hahmoa. Pommi on viritetty…

Ahmittava kirja, jonka jännitys pitää koukussaan viimeiseen lauseeseen saakka. Koskettava lapsuuden- ja nuoruudenkuvaus muuttuu hyytäväksi, kun manipulointisuhde Auran ja Henrin välillä nousee kerronnan keskiöön. Henri on hiukan liiankin yksinkertainen, paha ihminen, mutta katalysaattorina teorian ja toiminnan välillä hänen roolinsa on tarpeellinen.

Toivottavasti koulukiusaukseen suhtaudutaan nykykouluissa vakavasti, ettei Rannelan kirjaa joskus lueta oraakkelimaisena teoksena.

(Reetta Saine / Sivupiiri)

- - -

Mitä koulukiusatun mielessä loppujen lopuksi liikkuu ja kiinnostaako se oikeasti ketään? Millaisia tekojen ituja vuosikausien halveksunta ja aliarvioiminen - väärinarvioiminen - ihmismieleen istuttaa? Kuka on vastuussa kiusatusta lapsesta ja kiusaajista: vanhemmat, isovanhemmat, opettajat, psykologit, vierellä kulkijat? Mitä tapahtuu piinaavien salaisuuksien kuormittamille perheyhteisöille ja mitä tapahtuu käsittelemättömille tunteille? Millaiseksi kasvaa ihminen, jota ei rakasteta oikein?
Kirjassaan Rannela antaa yhdenlaisen selityksen tarinan muodossa. Tässä tarinassa perinpohjaisen yksinäinen, kiusattu ja piinattu, lahjakas, koulussa menestyvä tyttö, joka ihailee saksalaista terroristia Ulrike Meinhofia, istuu kirjan lopussa entisen koulunsa juhlasalissa repussaan pommi. Pommi, jonka olisi tarkoitus räjäyttää jumppasalillinen ihmisiä taivaan tuuliin.

On turha pyöritellä päätä ja ihmetellä, miten nyky-yhteiskunnassamme Jokelan koulusurmien kaltaiset tapahtumat eivät ole vain kirjojen sisältöä. Ihmiset, jotka katsovat ympärilleen, kuuntelevat, havaitsevat, tuntevat empatiaa ja edes vähän välittävät muista kuin itsestään, ymmärtävät yhteiskunnallisen pahoinvoinnin syitä ja seurauksia. On pakko uskoa parempaan tulevaisuuteen. On pakko kirjoitta kirjoja, jotka ravistelevat. Ja on hyvä lukea näitä kirjoja.

(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

- - -

Vaikuttava romaani koulukiusaamisesta ja manipuloinnin mahdista palauttaa mieleen viime vuosien terroriteot ja Myyrmannin pommi-iskun

Kun Auran äiti kuolee tapaturmaisesti, tyttären koko maailma muuttuu: uusi koti, uusi koulu, uusi äiditön elämä. Koulussa Aura joutuu silmätikuksi ja alkaa hakea turvaa erilaisista sankarihahmoista: alkuun voimatyttö Pepistä, lopulta terroristi Ulrike Meinhofista, josta tulee hänen henkinen äitinsä.

Lukioaikana Aura tapaa itseään vanhemman Henrin, joka on Auran tavoin kiinnostunut Meinhofista. Aura uneksii yhteisestä tulevaisuudesta, mutta Henrille Aura on vain väline: hänellä on käyttöä tytön vihalle ja pettymykselle. ”Meitä pelätään, mutta samalla meitä ihaillaan. Meistä tulee sankareita”, uskoo Henri. Ja niin Aura menee entisen koulunsa itsenäisyyspäivän juhlaan mukanaan reppu, jossa on pommi.

Terhi Rannelan vahvasti yhteiskunnallinen romaani on traaginen kuvaus nuoresta, jolla ei ole ketään kehen tukeutua vaikeina hetkinä. Rannela (s. 1980) on Tampereella asuva vapaa kirjailija ja toimittaja. Nuoresta iästään huolimatta hän on jo kolme kirjaa julkaissut kirjoittamisen ammattilainen.

(Otava)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Tekstinäyte

Terävä piippaus ilmoittaa tekstiviestistä. Aura hakee puhelimen kirjoituspöydältään. Andreas ja hänelle tyypillinen viesti:
- Objection is when I say: this doesn't suit me. Resistance is when I make sure that what doesn't suit me never happens again. Tule tänne – Herra P. on valmis.

Aura tunnistaa lainauksen nopeasti. Ulrike Meinhof. Herra P. on heidän salakieltään. Andreas on lopultakin saanut pommin valmiiksi.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

282

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

261

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä