Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Maskrosguden

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning


Maskrosguden är Sabine Forsbloms debutroman från 2004. Boken blev genast en läsar- och kritikersuccé. Den tar oss på en resa från de östnyländska leriga potatisåkrarna till swingpjattarnas Helsingfors och tillbaka igen till trånga, kryllande arbetarbostäder. Parallellt med släktens öden under en stor del av 1900-talet skildras arbetarklassen och dess förbannelse: känslan av att inte duga, av att inte vara fin nog. Krig, fattigdom och föräldrar som överger sina barn präglar en tillvaro som trots det aldrig är helt hopplös. Romanens berättare är en liten flicka som återger sin släkts historia och vars tolkningar av det som sker får händelserna att framstå i en humoristisk och ibland absurd dager. Uppföljaren Maskrosgudens barn är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2016.

(Schildts & Söderströms)

"Mommos glasverande flimrar grön. Utanför släpar björken sina hängen i sanden. Doften av kaprifolen letar sig in på verandan och blandar sig med nyskurad trasmatta och solig verandadoft. Snart vaknar de och kokar eftermiddagskaffe, bär ut det under björken. Slamret av porslin. Korta kommentarer av förnöjsamhet.
Sitta. Titta...
Ett hjärta slår. I spegeln ett underbett, en stor näsa, tättsittande små ögon, tunt brunt hår. Inte ett spår av svalvingar till ögonbryn, mörka ostyriga lockar eller blixtrande vita leenden.
Hur kan två filmstjärnor få ett sådant barn?"

Maskrosguden av debutanten Sabine Forsblom är en berättelse om hur fattigfolket kämpar sig fram i livet. I hopp om en bättre morgondag. Det är en riktigt släktsaga som spänner över flera generationer, stadigt rotad i den östnyländska myllan och de trånga, kryllande arbetarbostäder som där byggs upp. Parallellt med släktens öden under en stor del av 1900-talet skildras arbetarklassen och dess förbannelse: den outplånliga känslan av att inte duga, av att inte vara fin nog. Krig, fattigdom och föräldrar som överger sina barn präglar en tillvaro som trots det aldrig är hopplös. Romanens berättare är en liten flicka som återger sin släkts historia och vars tolkningar av det som sker får händelserna att framstå i en humoristisk och ibland absurd dager.
(Söderströms)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det strålar och luktar och syns och står inristat i huden på en och går aldrig att få bort hur mycket man än tvättar sig och hur rena kläder man än har. Arbetarklass. På den fläcken biter varken berborat eller perkloretylen. Och inte vattenpistol eller luftpistol heller. Det ska vara en browning till det.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

288

Språk