Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Huset vid Flon

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

”Nej, jag ska aldrig glömma det, far. Jag ska aldrig glömma din förtvivlan och inte heller din obändiga tro på att seger alltid följer på nederlag. Jag ska aldrig glömma din skräck och din livsglädje. Aldrig dina lögner eller din stora kärlek. Inte den förödmjukelse eller din värdighet. Aldrig ska jag glömma det skimmer som uppstår i en blick när en människa med mycket sorgsna ögon ler.”
Tiden är skiftet mellan fyrtio- och femtiotal, platsen en förfallen villa i Midsommarkransen utanför Stockholm. Där lever en familj som avviker starkt från folkhemsförortens övriga invånare, ”de vanliga”: en mor som köper romaner istället för lakan, en vresig morfar i ständig jakt på cigarrettfimpar, en mormor som övningsläser med barnbarnen i en biografi över Branting. Och så den alkoholiserade fadern, just hemkommen från sjön. Ibland, i rollen som greve Johan von Johansson ad Kransen, en överdådig upptågsmakaren i andra stunder en människa i förbittrad strid med alla och sig själv.
Berättelsens två ögon, dottern och sonen, lär sig på olika sätt att överleva våld och utanförskapets förödmjukelser. (baksidestext)

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Han är det, mannen på ängen långt därborta, min far Johan Johansson, och det är mitt första minne av honom, hur han den här tidiga morgonen för många år sedan träder fram ur dimman vid Myrdingen. Bakom honom, uppe på Hägerstensvägen, ger spårvagnen avgångssignal och haltar sedan vidare ner mot Aspudden.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

341

Förlag

Språk

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket