Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Slavar för Särkland

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

SLAVAR FÖR SÄRKLAND är en berättelse om några svenska vikingar som tog den mindre kända vägen nedför Volga, över Kaspiska havet och karavanledes till Bagdad i det dåvarande Kalifatet, som de kallade för Särkland. De jagade pälsskinn och de fångade slavar bland primitiva stammar i de nordryska skogarna och förde dem till Bagdad för att byta dem mot silver och siden.

Vikingatiden omfattade omkring femhundra år och var en betydelsefull period av kraftutveckling och blomstring för de nordiska folken. Utan att särskilt uppehålla sig vid strider och våldsdåd försöker Slavar för Särkland ge en någorlunda sannolik framställning av en vikingafärd till Bagdad, med allt vad det innebar av främmande intryck och brokiga upplevelser, av faror och oförutsedda problem.

Författaren tror sig märka att han utan att egentligen avse det har skrivit en bok som också bör kunna läsas av de yngre: en naivt åskådlig äventyrsberättelse med en viss idealistisk och moralisk innebörd.

Med oförbrukad skaparkraft och psykologisk lyhördhet har Artur Lundkvist på sitt intensivt kraftfulla sätt ännu en gång inmutat ett märkligt och dramatiskt skede av historien.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en berättelse om östvikingar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

243

Språk