Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Häxan i Uråsa

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En väldokumenterad och detaljrik skildring av småländska häxprocesser under 1600-talets första decennier, då ganska många kvinnor dömdes och bragtes om livet. Författaren ägnar sig särskilt åt en av dessa olyckliga, hustru Ingeborg Bogesdotter i Högnalövs by, Uråsa socken i Konga härad, och han stöder sig på domböcker och annat tillförlitligt skriftligt material.
Det är en skakande berättelse om florerande hedendom och förvrängd kristendomsuppfattning. Inte blott enkelt, okunnigt folk trodde på häxerihistorierna. Biskopar, präster, lagläsare och andra lärde män gjorde det också, och de illa beryktade kvinnorna utsattes för grym tortyr och nervpåfrestande förhörsmetoder. Jönköpings stadsbödel, mäster Håkon, ansågs vara expert på häxor, och denne kallsinnige och hårde man kallades till Uråsa för att bringa Ingeborg Bogesdotter på fall. Däri lyckades han också. Hon uthärdade inte hans prov.
Häxan i Uråsa är ett stycke kulturhistoria med många mörka och dramatiska inslag. Men bilden är inte helt mörk. Det finns ljusglimtar, och ett försonande skimmer vilar bitvis över handlingen. En frodig humor glänser också stundtals fram.

(baksidestext, 1979)

Ämnen och teman

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman om småländska häxprocesser i början av 1600-talet

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

343

Förlag

Språk