Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tre två ett

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Från Johan Bargums debut med novellsamlingen Svart-vitt (1965) över fjolårsromanen Femte advent - den mardrömsaktiga jultomtesagan med sin betoning av våldet - och till årets roman TRE TVÅ ETT går en konsekvent linje av fördjupad insikt om den maskerade brutaliteten i värfärdssamhället och därmed också om protestens nödvändighet.
Tre två ett är en på många sätt öppnare bok än Femte advent, kanske också mera direkt drabbande i sin kritik av den borgerliga miljön. Människorna står i kontuskarp kontrast till varann: mot Marcus, som i en tillvaro av sprit och sex söker sig fram till en ärligare livssituation framstår Torsten okomplicerad och vardagsnära.
Ingalill är den fasta punkten i Marcus rotlöshet, och förhållandet mellan dem - den fräna tonen, det trevande ömhetsbegäret och det heta sinnliga utspelet - skildras med samma frihet i uttrycksmedlen och samma förbehållslöshet som präglar samhällsdebatten. Boken är en intensivt levande kärleksroman med en naturlig och säkert avlyssnad dialog, samtidigt som den ger nya och ofta provokativa perspektiv på en hel generations behov att ompröva sin ställning i samtiden.

(Baksidestext, Söderströms 1968)

Ämnen och teman

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Båten närmar sig bryggan, regissören klappar fotografen på axeln.
- Käyntiin.
- Käy.
De ligger gömda uppe på en kulle ovanför bryggan. Stumkameran surrar i fotografens öra. Vidvinkel, landskapet ligger stort och ödsligt omkring båten.
- Okey zooma.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

249

Språk

Utgivningstid

Sidantal

229

Förlag

Språk