Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Anteckningar från belägringen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Lidija Ginzburgs Anteckningar från belägringen är en unik betraktelse över hur det mänskliga medvetandet förändras under extrema förhållanden.
Boken bygger på anteckningar som Ginzburg gjorde under den tyska arméns 900 dagar långa belägring av Leningrad 1941-44, då omkring en miljon människor - en tredjedel av stadens befolkning - svalt ihjäl.
Svälten förändrade drastiskt de belägrade människornas förhållande till såväl tiden som rummet som den egna kroppen. Fram trädde det sociala livets obönhörliga lagar, medvetandets fundamentala psykiska mekanismer och en lång rad överraskande svar på frågor som: Vad är ett samtal? Vad är ett hus? Vad är en stad?
Det blev också uppenbart att en av de viktigaste förutsättningarna för människans överlevnad, som individ och som kollektiv, utgörs av hennes förmåga att sträcka sig utanför det egna medvetandet och upprätta band till sina medmänniskor.

(från baksidestexten)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det är en dag i Leningrad våren 1942. Ordet vår lät för övrigt egendomligt. Man hade ökat brödransonen och längs de sönderfrusna gatorna rullade spårvagnarna ostadigt fram och tillbaka.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

127

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

220

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk